O descoperire recentă atrage atenţia asupra unui risc puţin cunoscut al dietei fără gluten la copii: expunerea crescută la arsen (element chimic semimetalic cu numărul atomic 33). Pentru profesioniştii în domeniul sănătăţii care gestionează cazuri de boală celiacă pediatrică, aceste date oferă informaţii importante legate de compoziţia şi siguranţa pe termen lung a regimului alimentar recomandat.
Astfel, copiii cu boală celiacă recent diagnosticată prezintă o expunere crescută la arsen la scurt timp după trecerea la o dietă fără gluten, conform unui studiu publicat în ediţia din aprilie a revistei American Journal of Gastroenterology.
O echipă de medici de la Boston Children's Hospital a analizat modificările concentraţiei de arsen în urină între momentul endoscopiei şi după şase luni de dietă fără gluten, la copiii (cu vârste între 2 şi 18 ani) cu serologie celiacă crescută - niveluri ridicate ale anticorpilor specifici bolii celiace detectaţi în sânge, indicând o posibilă reacţie imunologică la gluten.
Aceşti anticorpi sunt utilizaţi ca markeri de screening sau diagnostic pentru boala celiacă. Analiza a inclus 35 de copii cu diagnostic histopatologic de boală celiacă.
Cercetătorii au constatat că, după şase luni de dietă fără gluten, a existat o creştere semnificativă a nivelului median al concentraţiei de arsen în urină (3,3 faţă de 13,6 µg/L).
Pe baza modelelor statistice aplicate, după şase luni de dietă fără gluten, antecedentele familiale de boală celiacă au fost asociate cu o concentraţie urinară mai mare de arsen.
„Deşi copiii cu boală celiacă recent diagnosticată au prezentat niveluri semnificativ crescute de arsen în urină la şase luni după începerea unei diete fără gluten, valorile măsurate au fost mult sub pragul considerat toxic pentru expunerea acută”, notează autorii.
Efectele clinice ale expunerii cronice la nivelurile de arsen de magnitudinea celor observate în acest studiu rămân deocamdată necunoscute, potrivit cercetătorilor.
„Creşterea nivelului de arsen observată în acest grup este probabil determinată de consumul crescut de orez, caracteristic unei diete fără gluten”, menţionează aceştia.