Un dispozitiv portabil ieftin poate diagnostica infarctul miocardic în câteva minute

Un dispozitiv portabil ieftin poate diagnostica infarctul miocardic în câteva minute

O echipă de cercetători de la Universitatea Notre Dame şi Universitatea din Florida a dezvoltat un senzor care ar putea diagnostica un infarct miocardic în mai puţin de 30 de minute, conform unui studiu publicat recent în Lab on a Chip.

În prezent, profesioniştii din domeniul sănătăţii au nevoie de ore pentru a diagnostica un infarct miocardic. Rezultatele iniţiale ale unei ecocardiograme pot indica rapid o boală de inimă, dar pentru a confirma că un pacient suferă un infarct sunt necesare analize de sânge, iar rezultatele sunt disponibile după un număr de ore.

„Metodele actuale utilizate pentru a diagnostica un atac de cord nu sunt doar consumatoare de timp, dar ele trebuie, de asemenea, să fie aplicate într-o anumită fereastră de timp pentru a obţine rezultate exacte. Deoarece senzorul nostru vizează o combinaţie de micro-ARN (miARN), poate diagnostica rapid mai mult decât un atac de cord şi fără a necesita o anumită limită de timp", spune autorul principal al lucrării, Pinar Zorlutuna, profesor de inginerie la Notre Dame.

Prin vizarea a trei tipuri distincte de miARN, senzorul nou dezvoltat poate distinge între un infarct miocardic acut şi o reperfuzie (restabilirea fluxului sanguin), sau o leziune de reperfuzie şi necesită mai puţin sânge decât metodele tradiţionale de diagnosticare pentru a face acest lucru.

Capacitatea de a face diferenţa între alimentarea inadecvată cu sânge a unui organ şi o leziune de reperfuzie este o nevoie clinică nesatisfăcută în prezent pe care acest senzor o rezolvă.

„Tehnologia dezvoltată pentru acest senzor prezintă avantajul utilizării micro-ARN-ului în comparaţie cu biomarkerii pe bază de proteine, ţinta tradiţională de diagnostic. În plus, portabilitatea şi eficienţa costurilor acestui dispozitiv demonstrează potenţialul acestuia de a îmbunătăţi modul în care atacurile de cord şi problemele conexe sunt diagnosticate în protocoalele clinice şi în ţările în curs de dezvoltare", spune Hsueh-Chia Chang, profesor de inginerie chimică şi biomoleculară la Notre Dame şi coautor al lucrării.

O cerere de brevet a fost depusă pentru noul senzor şi cercetătorii lucrează acum cu Centrul IDEE Notre Dame pentru a stabili o companie care să producă dispozitivul.

viewscnt