Un studiu internaţional evidenţiază rolul central al metabolismului în evoluţia meningitei tuberculoase

Un studiu internaţional evidenţiază rolul central al metabolismului în evoluţia meningitei tuberculoase

În ciuda tratamentului cu corticosteroizi, meningita tuberculoasă continuă să provoace o rată alarmant de mare de mortalitate şi dizabilitate. Un studiu de referinţă aduce în prim-plan un nou factor esenţial în evoluţia bolii: metabolismul cerebral. Cercetătorii sugerează că o cale metabolică dereglată ar putea influenţa decisiv evoluţia pacienţilor, deschizând noi direcţii de tratament.

Meningita tuberculoasă este o formă rară şi gravă de meningită cauzată de Mycobacterium tuberculosis, aceeaşi bacterie responsabilă pentru tuberculoză (TBC). Această infecţie afectează membranele care acoperă creierul şi măduva spinării (meninge), ceea ce poate duce la simptome severe şi complicaţii. 

Inflamaţia severă contribuie la prognosticul nefavorabil. Corticosteroizii reduc mortalitatea, totuşi aproape 50% dintre pacienţi mor sau rămân cu dizabilităţi.

Acum, o echipă de cercetătorii de la Radboudumc (Radboud University Medical Center) au folosit metabolomica pentru a studia probele de lichid cefalorahidian (LCR) de la pacienţi cu meningită tuberculoasă din Vietnam şi Indonezia, colaborând cu centre din Bandung şi Jakarta (Indonezia), Broad Institute (Boston) şi Oxford University Research Unit din Ho Chi Minh City (Vietnam).

Cercetătorii au emis ipoteza că anumite căi metabolice pot influenţa evoluţia bolii şi pot contribui la dezvoltarea unor terapii mai eficiente, care să sprijine mecanismele proprii de apărare ale organismului.

Ei au măsurat nivelurile a 469 de metaboliţi în lichidul cefalorahidian obţinut de la 1.067 de pacienţi vietnamezi şi indonezieni cu meningită tuberculoasă, cu şi fără HIV, înainte de începerea tratamentului, şi au urmărit evoluţia clinică a acestor pacienţi.

Meningita tuberculoasă şi HIV sunt profund interconectate, iar prezenţa infecţiei cu HIV influenţează în mod semnificativ apariţia, evoluţia şi prognosticul meningitei tuberculoase. Imunosupresia indusă de HIV favorizează reactivarea tuberculozei. 

Virusul afectează grav sistemul imunitar, în special prin distrugerea limfocitelor CD4+. Acest lucru creşte riscul reactivării infecţiei latente cu Mycobacterium tuberculosis şi favorizează răspândirea bacilului către sistemul nervos central, unde poate provoca meningită tuberculoasă.

Mortalitatea a fost puternic asociată cu 10 metaboliţi, inclusiv trei acizi graşi hidroxilaţi cu o lungime maximă de opt atomi de carbon.

Aceşti metaboliţi au estimat mortalitatea, indiferent de statusul HIV, severitatea bolii şi nivelurile de triptofan din LCR, pe care cercetătorii îl identificaseră anterior ca un metabolit cu un rol semnificativ în prognosticul evoluţiei bolii.

Rezultatele sugerează că β-oxidarea dereglată ar putea fi un contributor important şi potenţial modificabil al mortalităţii în meningita tuberculoasă.

Beta-oxidarea este un proces metabolic esenţial prin care acizii graşi sunt descompuşi în interiorul celulelor pentru a produce energie. Acest proces are loc în principal în mitocondrii (la mamifere) şi în peroxizomi (pentru anumiţi acizi graşi foarte lungi).

Cercetările au fost publicate în revista Med.

Sunt în desfăşurare studii suplimentare, care includ identificarea zonelor din ADN legate de caracteristici biologice măsurabile, precum şi analiza unor mutaţii genetice rare, toate realizate pe aceleaşi grupuri de pacienţi.

Cercetările viitoare ar trebui să evalueze dacă factorii care influenţează metabolismul cerebral sau nivelul de oxigenare pot creşte şansele de supravieţuire în cazul acestei boli grave.

viewscnt