Academia de Medicină din Franţa recomandă amânarea dozei de rapel a vaccinului anti-Covid-19 doar la persoanele tinere fără boli asociate

Academia de Medicină din Franţa recomandă amânarea dozei de rapel a vaccinului anti-Covid-19 doar la persoanele tinere fără boli asociate

Academia Naţională de Medicină din Franţa recomandă ca, atunci când este necesară amânarea dozei a doua a vaccinului împotriva Covid-19, această măsură să fie aplicată doar la persoanele cu vârsta de sub 50 de ani care nu au factori de risc pentru dezvoltarea unor forme severe de infecţie, precum bolile cronice. 

Recomandarea este inclusă într-un document emis de instituţia franceză la începutul acestei săptămâni, care analizează posibilele variante de vaccinare.

Astfel, autorităţile din Marea Britanie, care se confruntă cu un nou val de infectări asociat cu noua variantă mai contagioasă a virusului SARS-CoV-2, au anunţat că doza a doua de vaccin poate fi administrată după 12 săptămâni (în loc de 3 săptămâni cât este recomandarea producătorului Pfizer/BioNTech şi 4 săptămâni în cazul Moderna), pentru a dubla numărul de persoane care primesc prima doză de vaccin în următoarele trei luni.

Membrii academiei franceze afirmă că experienţa de până acum din domeniul vaccinologiei arată că administrarea tardivă a celei de-a doua doze, atunci când este vorba de un vaccin cu rapel, "nu compromite eficacitatea sa, deoarece este urmată în general de o creştere rapidă a titrului de anticorpi şi de o reîntărire durabilă a imunităţii protectoare".

Totuşi, academia avertizează că, în contextul actual, marcat de o recrudescenţă a pandemiei, este îngrijorătoare persistenţa unei rate scăzute sau insuficiente de imunitate în săptămânile suplimentare până la administrarea dozei de rapel.

În plus, există riscul apariţiei unui factor agravant generat de "anticorpii facilitanţi". Mai precis, obţinerea unei rate de acoperire vaccinale extinse, dar fragilizată de un nivel scăzut al imunităţii, poate reprezenta un teren favorabil de selecţie evolutivă pentru virusul SARS-CoV-2, ce poate duce la apariţia unor variante ale virusului ce pot evita imunitatea generată de vaccin.

Din această perspectivă, Academia Naţională de Medicină din Franţa a emis următoarele recomandări privind administrarea dozei de rapel a vaccinului:

  • conformarea, atunci când este posibil, la schema vaccinală prescrisă de producător (21 de zile în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech şi 28 de zile în cazul vaccinului Moderna).
  • amânarea celei de-a doua doze doar atunci când este absolut necesar (lipsă de doze disponibile) şi fără a depăşi termenul recomandat de producător cu mai mult de 3 săptămâni.
  • amânarea dozei de rapel doar pentru persoanele cu vârsta de sub 50 de ani şi care nu prezintă factori de risc pentru dezvoltarea unor forme grave de Covid-19.
  • prescrierea de măsuri de protecţie pentru a evita ca persoanele vaccinate cu prima doză să se infecteze înainte de a primi doza de rapel.
  • evaluarea săptămânală a impactului amânării dozei de rapel asupra creşterii numărului de vaccinări şi de infecţii.
viewscnt