Aproape jumătate dintre produsele din carne din Spania, testate pozitiv pentru superbacterii rezistente la antibiotice

Aproape jumătate dintre produsele din carne din Spania, testate pozitiv pentru superbacterii rezistente la antibiotice

Un nou studiu avertizează că „superbacterii" rezistente la medicamente şi potenţial mortale, ar putea să se ascundă în produsele din carne, din supermarketurile locale. Cercetătorii spanioli au descoperit că aproape 40% dintre produsele din carne vândute în supermarketurile din Spania au ieşit pozitiv pentru superbacterii rezistente la antibiotice. Echipa şi-a prezentat concluziile la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Danemarca, care se desfăşoară între 15 - 18 aprilie, la Copenhaga.

Cercetătorii din Spania spun că au descoperit tulpini de E. coli multirezistente la medicamente în 40% dintre produsele din carne de pui, curcan, vită şi porc aflate la vânzare în magazinele din întreaga ţară.

Tulpinile de E. coli, capabile să provoace infecţii grave la oameni au fost, de asemenea, „foarte" răspândite, potrivit rezultatelor.

Oamenii de ştiinţă spun că rezistenţa la antibiotice atinge niveluri „periculos de ridicate" în întreaga lume.

La nivel mondial, infecţiile rezistente la medicamente ucid aproximativ 700.000 de persoane pe an, iar această cifră ar putea creşte la 10 milioane până în 2050 în lipsa unei apărări eficiente, potrivit estimărilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră, de asemenea, că bacteriile rezistente la antibiotice reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care se confruntă omenirea.

Bacteriile rezistente la mai multe medicamente se pot răspândi de la animale (cum ar fi animalele de fermă) la oameni prin intermediul industriei alimentare.

Cu toate acestea, în general, nu sunt disponibile date privind nivelurile de bacterii rezistente la antibiotice detectate în alimente.

Echipa spaniolă a conceput o serie de experimente pentru a măsura cu exactitate nivelurile de Enterobacteriaceae patogene multirezistente şi extraintestinale, care includ Klebsiella pneumoniae, E. coli şi alte bacterii care pot provoca septicemie sau infecţii ale tractului urinar (ITU).

Ce se ascunde în raionul de carne?

Cercetătorii au analizat 100 de produse din carne, inclusiv 25 de mostre de pui, curcan, carne de vită şi, respectiv, carne de porc, provenind din supermarketuri aleatorii din Oviedo, în 2020.

Aproape trei din patru produse din carne (73%) conţineau niveluri de E. coli care se aflau în limitele de siguranţă alimentară.

Cu toate acestea, aproape jumătate (49%) conţineau bacterii multirezistente la medicamente sau tulpini potenţial patogene de E. coli. Din acest grup, echipa a izolat şi caracterizat 82 de tulpini de E. coli.

Cercetătorii au izolat şi o duzină de tulpini de K. pneumoniae în 10 dintre cele 100 de produse din carne.

Rezultatele arată că 40 din cele 100 de produse din carne conţineau E. coli multirezistent la medicamente.

Cea mai mare prevalenţă de enterobacterii E.coli producătoare de beta-lactamază cu spectru extins (BLSE) pozitiv s-au aflat în produsele de curcan (68%) şi de pui (56%).

Autorii studiului spun că prezenţa mai mare a tulpinilor de E. coli producătoare de BLSE la păsările de curte în comparaţie cu carnea de vită şi de porc se datorează probabil diferenţelor în ceea ce priveşte sacrificarea şi producţia acestor produse din carne.

În general, mai mult de un sfert dintre produsele din carne (27%) conţineau E. coli extraintestinale potenţial patogene (ExPEC).

Cercetătorii avertizează că ExPEC posedă gene care permit germenilor să provoace boli în afara tractului gastrointestinal.

Dr. Azucena Mora Gutiérrez spune că ExPEC cauzează marea majoritate a infecţiilor tractului urinar (ITU), fiind una dintre principalele cauze de septicemie şi a doua cauză principală a meningitei neonatale.

Studiul a mai constatat că unul dintre produsele din carne conţinea E. coli care adăpostea gena mcr-1, care creează rezistenţă la colistină, un antibiotic de ultimă linie. Medicii folosesc acest medicament pentru a trata infecţiile cauzate de bacterii care sunt rezistente la toate celelalte medicamente antibiotice.

Stoparea superbacteriilor ar trebui să înceapă la ferme

„Intervenţiile de la fermă trebuie să fie o prioritate pentru a proteja consumatorul", spune dr. Gutiérrez, de la universitatea din Santiago de Compostela-Lugo, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, ar trebui puse în aplicare metode de supraveghere de laborator, care să le permită specialiştilor un studiu mai aprofundat al bacteriilor cu risc ridicat (la animalele de fermă şi în carne) şi al evoluţiei acestora, ca urmare a ultimelor politici de restricţionare din UE privind utilizarea antibioticelor în medicina veterinară

Strategii aplicate la nivelul fermelor, cum sunt vaccinurile, ar trebui avute în vedere pentru a reduce prezenţa bacteriilor multirezistente şi patogene specifice la nivelul animalelor producătoare de alimente, ceea ce ar reduce transportul de carne şi riscul pentru consumatori, spun specialiştii.

De asemenea, ar trebuie avut în vedere şi consumatorul, spun  ei, care joacă un rol cheie în siguranţa alimentară prin manipularea corectă a alimentelor.

Printre sfaturile adresate consumatorilor se numără şi acelea de a nu întrerupe lanţul frigorific de la supermarket până acasă, de a găti bine carnea, de a o depozita în mod corespunzător în frigider şi de a dezinfecta în mod corespunzător cuţitele, plăcile de tăiat şi alte ustensile de gătit folosite pentru a pregăti carnea crudă, pentru a evita contaminarea încrucişată.

Cu aceste măsuri, consumul de carne devine o plăcere şi prezintă un risc zero, spune dr. Gutiérrez.

Echipa şi-a prezentat concluziile la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Danemarca, care se desfăşoară între 15 - 18 aprilie, la Copenhaga.

viewscnt