Rezultatele unui studiu, recent publicate, arată că mai mult de jumătate din medicamentele cele mai bine vândute prin programul guvernamental naţional de asigurări de sănătate din Statele Unite (Medicare) au un beneficiu terapeutic adăugat scăzut.
Medicamentele originale (de marcă) costă de două până la trei ori mai mult în Statele Unite decât în alte ţări, dar multe dintre cele mai bine vândute pot oferi puţine beneficii terapeutice suplimentare.
Un nou studiu condus de cercetători de la Brigham and Women's Hospital, al doilea cel mai mare spital didactic al facultăţii de medicină Harvard, şi cel mai mare spital din zona Boston, a utilizat date publice ale programului naţional Medicare pentru a identifica cele mai bine vândute 50 de medicamente originale în 2020.
Cercetătorii au evaluat beneficiul terapeutic al acestora în comparaţie cu standardele de îngrijire existente, pe baza ratingurilor acordate de organizaţiile naţionale de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) din Canada, Franţa şi Germania.
Echipa a constatat că 27 dintre cele 50 de medicamente au primit evaluări scăzute ale beneficiilor terapeutice adăugate din partea acestor agenţii, în ciuda faptului că au reprezentat 11 % din cheltuielile nete cu medicamentele pe bază de prescripţie medicală ale Medicare.
„Spre deosebire de multe ţări industrializate, SUA nu au de multă vreme un proces naţional care să evalueze beneficiile clinice ale medicamentelor în comparaţie cu opţiunile de tratament existente, şi de negociere a preţurilor pe baza beneficiilor terapeutice adăugate pe care le oferă pacienţilor", a declarat primul autor Alexander C. Egilman, de la Divizia de farmacoepidemiologie şi farmacoeconomie din Brigham.
„Prin urmare, motivaţia noastră principală a fost să înţelegem beneficiile adăugate ale medicamentelor cu cheltuieli ridicate din programul Medicare, conform organizaţiilor HTA străine".
Majoritatea medicamentelor cu cele mai mari vânzări au fost utilizate pentru a trata afecţiuni endocrine, inclusiv diabetul, cancerul şi bolile respiratorii.
Pentru 49 dintre medicamente cercetătorii au identificat date disponibile de la organizaţiile HTA.
Legea privind reducerea inflaţiei din 2022 va permite pentru prima dată ca Medicare să negocieze preţul celor mai bine vândute medicamente.
Potrivit îndrumărilor iniţiale publicate de Centrele pentru servicii Medicare şi Medicaid, negocierile vor fi puternic influenţate de eficacitatea comparativă a unui medicament faţă de alternativele terapeutice (medicamente generice).
Noul studiu a constatat că şapte dintre cele zece medicamente care vor fi probabil selectate pentru negociere în luna septembrie a acestui an au avut un beneficiu global adăugat scăzut.
„Noul model de negociere a preţurilor în cadrul Legii privind reducerea inflaţiei oferă o mare oportunitate pentru ca Medicare să nu mai plătească excesiv pentru medicamentele cele mai bine vândute care nu oferă beneficii clinice semnificative faţă de tratamentele mai puţin costisitoare", a declarat unul dintre autorii corespondenţi, dr. Aaron S. Kesselheim, de la Divizia de farmacoepidemiologie şi farmacoeconomie din Brigham.
„Rezultatele noastre sugerează că Medicare are o mulţime de opţiuni pentru negocieri astfel încât medicamentele cele mai bine vândute să nu aibă, cel puţin, un preţ mai mare decât alternativele terapeutice", a precizat medicul.
În cadrul studiului, beneficiile terapeutice ale fiecărui medicament au fost determinate pe baza celui mai favorabil rating HTA, deşi acestea nu au fost întotdeauna disponibile în toate cele trei ţări.
Este posibil ca extrapolarea ratingurilor terapeutice de la agenţiile de HTA străine la SUA să nu fie întotdeauna justificată, iar cercetătorii au sugerat că Statele Unite ar putea beneficia de pe urma înfiinţării propriei organizaţii naţionale de HTA pentru a determina beneficiile terapeutice ale medicamentelor.
Rezultatele studiului au fost publicate marţi, în JAMA.