Moderna a realizat un vaccin candidat împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2, pe care îl va testa în studii clinice

Moderna a realizat un vaccin candidat împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2, pe care îl va testa în studii clinice

Compania biofarmaceutică americană Moderna a realizat un vaccin candidat împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2, considerată îngrijorare de către experţii din întreaga lume, pe care îl va testa în studii clinice. 

Vaccinul candidat împotriva variantei specifice sud-africane a fost denumit mRNA-1273.351 şi a fost expediat către Institutul Naţional pentru Sănătate (NIH) din SUA, în vederea realizării unui studiu clinic.

Compania a subliniat două strategii pentru abordarea variantelor specifice. Astfel, Moderna evaluează dozele de rapel pentru a creşte imunitatea neutralizantă împotriva acestor variante.

Compania Moderna intenţionează să evalueze trei abordări în studiile clinice: un rapel candidat specific, bazat pe varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud (mRNA-1273.351), un rapel candidat multivalent care combină mRNA-1273, vaccinul autorizat de Moderna împotriva tulpinilor ancestrale, şi mRNA-1273.351, într-un singur vaccin, şi a treia doză de mRNA-1273 - vaccinul Moderna COVID-19, ca rapel la nivelul dozei de 50 µg.

Compania intenţionează să evalueze mRNA-1273.351 şi mRNA-1273.211 ca o serie de vaccinări primare pentru cei care sunt seronegativi (care nu au fost încă vaccinaţi).

"Folosind flexibilitatea platformei noastre de mRNA, acţionăm rapid pentru a testa actualizările vaccinurilor care abordează variantele emergente ale virusului. Moderna îşi ia angajamentul să facă cât mai multe actualizări ale vaccinului nostru, până când pandemia este sub control. Sperăm să demonstrăm că rapelurile, dacă va fi necesar, se pot face la doze mai mici, ceea ce ne va permite să oferim mult mai multe doze comunităţii globale la sfârşitul anului 2021 şi în 2022", a declarat directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicatul companiei.

Moderna va face investiţii suplimentare de capital pentru creşterea capacităţii de producţie în vederea aprovizionării cu vaccinul împotriva Covid-19. Astfel, capacitatea estimată pentru 2022 a crescut la 1,4 miliarde de doze, luând în calcul o doză de 100 μg.

Moderna creşte, de asemenea, planul de bază pentru 2021 la 700 de milioane de doze şi lucrează pentru a furniza până la 1 miliard de doze în 2021.

Moderna a primit feedback pozitiv de la FDA cu privire la propunerea de a adăuga mai multe doze la fiecare flacon de vaccine, iar compania urmăreşte realizarea unui plan care să permită extragerea a până la 15 doze din fiecare flacon.

Vaccinul Moderna este al doilea vaccin împotriva Covid-19 autorizat condiţionat în Uniunea Europeană, după cel al Pfizer/BioNTech. Autorizaţia de punere pe piaţa UE a fost emisă de Comisia Europeană în 6 ianuarie.

România va primi în total 3,4 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la compania Moderna, printr-un contract negociat de Comisia Europeană. Până acum, România a primit 157.200 de doze de vaccin moderna, din care 77.809 doze au fost deja administrate.

viewscnt