Prima cameră hiperbară într-un spital public din România

Prima cameră hiperbară într-un spital public din România

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca inaugurează prima cameră hiperbară dintr-un spital public din România. Dispozitivul medical de înaltă performanţă, achiziţionat prin PNRR, aduce terapii avansate pentru o gamă largă de patologii, inclusiv pentru recuperarea post-Covid-19.

Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, unitate medicală de referinţă în vestul ţării şi singura cu profil multidisciplinar de recuperare din Transilvania, a fost recent dotat cu o cameră hiperbară de înaltă performanţă, unică în reţeaua spitalelor publice din România.

Achiziţia, în valoare de 5.865.000 lei, a fost realizată de Consiliul Judeţean Cluj printr-un proiect finanţat din fonduri europene, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Echipamentul constă într-un compartiment principal cu capacitate de până la opt pacienţi şi o antecameră pentru încă două persoane, fiind alimentat printr-un sistem avansat cu aer comprimat la joasă şi înaltă presiune.

Conform standardelor europene actuale, oxigenul utilizat în procedurile medicale respectă cele mai stricte norme de puritate şi siguranţă.

Terapia cu oxigen hiperbar (HBOT) presupune expunerea pacientului la oxigen pur într-un mediu presurizat, cu o presiune mai mare decât cea atmosferică. Prin această metodă se stimulează absorbţia crescută de oxigen la nivel pulmonar şi implicit creşterea oxigenării ţesuturilor, cu impact pozitiv asupra unei game variate de afecţiuni din aproape toate specialităţile medicale.

Utilizările clinice includ tratamentul rănilor cronice sau ischemice, osteomielita refractară, embolismul gazoas, intoxicaţiile cu monoxid de carbon, necroza post-radioterapie, complicaţii ale grefelor şi lambourilor, dar şi o indicaţie emergentă: recuperarea post-Covid-19, unde se urmăresc îmbunătăţirea funcţiei pulmonare, reducerea inflamaţiei sistemice şi accelerarea refacerii celulare.

Printre beneficiile directe ale terapiei se numără creşterea fluxului sangvin în zonele hipoxice, combaterea infecţiilor bacteriene anaerobe, reducerea edemului tisular, stimularea angiogenezei şi a proliferării fibroblastice.

Instalarea camerei hiperbare marchează o etapă semnificativă pentru sistemul medical public, deschizând drumul către extinderea accesului la terapii de înaltă performanţă care, până în prezent, erau disponibile doar în sistemele private sau în centre specializate din străinătate.

„Este un moment cu adevărat important, o premieră absolută pentru spitalele publice din ţara noastră. Pacienţii care se adresează Spitalului de Recuperare vor beneficia de toate avantajele acestei tehnologii inovatoare, în condiţii de siguranţă şi performanţă maximă”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat de Agerpres.

Prin integrarea terapiei cu oxigen hiperbar în cadrul sistemului public, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca se poziţionează ca lider naţional în domeniul recuperării medicale, deschizând noi perspective pentru medicina funcţională şi reabilitarea post-acută, în beneficiul pacienţilor.

viewscnt