Grupul francez Sanofi, unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor, studiază posibilitatea de a produce vaccinuri dezvoltate de alte companii farmaceutice, pentru a ajuta la creşterea numărului de doze disponibile.
Anunţul a fost făcut vineri de ministrul delegat pentru industrie din Franţa, Agnès Pannier-Runacher, care a avut discuţii cu reprezentanţii companiei Sanofi.
Potrivit oficialului, vaccinurile care ar putea fi produse de Sanofi sunt cele ale companiilor BioNTech, care a dezvoltat un vaccin anti-Covid-19 împreună cu Pfizer, şi Janssen, divizie a grupului american Johnson & Johnson.
"Discutăm cu ei (Sanofi, n.r.), iar ei discută pe de o parte cu BioNTech şi pe de altă parte cu Janssen dacă este posibil", a afirmat Agnès Pannier-Runacher, citată de Les Figaro.
Sanofi este unul dintre liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.
Primul dintre vaccinuri, dezvoltat împreună cu grupul britanic GlaxoSmithKline (GSK), a declanşat un răspuns imunitar considerat insuficient la persoanele în vârstă în studiile clinice de fază finală şi urmează să fie testat în studii suplimentare, ceea ce generează întârzieri semnificative.
Cele două companii vor demara un alt studiu clinic în luna februarie 2021 şi speră să dezvolte un vaccin mai eficace până la finalul acestui an – o lovitură serioasă în eforturile de a combate pandemia de Covid-19.
Vaccinul care a înregistrat probleme în studiile clinice foloseşte un adjuvant al grupului GSK pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant.
Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna şi Pfizer/BioNTech.
Primul vaccin a intrat în studii clinice în septembrie 2020, în timp ce al doilea la sfârşitul anului trecut.