Doar 15% dintre românii care trăiesc în mediul urban refuză să se vaccineze împotriva Covid-19, în timp ce o parte dintre cei care intenţionează să se vaccineze vor să aştepte o anumită perioadă pentru a se convinge că vacinurile sunt eficace sau sigure, arată un nou sondaj realizat de iSense Solutions în perioada 4-7 ianuarie 2021, considerat reprezentativ pentru mediul urban.
Sondajul relevă că 46% dintre locuitorii din mediul urban sunt dispuşi să se vaccineze imediat împotriva Covid-19, în timp ce 27% nu sunt de acord să se vaccineze în prezent, dar intenţionează să o facă pe termen lung, după ce se vor convinge că vaccinurile autorizate sunt eficace şi sigure.
Principalele preocupări legate de vaccinarea împotriva Covid-19 vizează eficacitatea vaccinului la mutaţiile viitoare ale virusului (80%), reacţiile adverse imediate (76%) şi capacitatea statului de a imuniza populaţia în timp util (76%), relevă sondajul.
Cu toate acestea, populaţia are încredere în noile vaccinuri, în condiţiile în care 82% dintre respondenţi consideră că vaccinul va grăbi sfârşitul epidemiei şi 84% acceptă faptul că vaccinul a putut fi dezvoltat atât de repede folosind tehnologii de ultimă generaţie.
Dintre vaccinurile autorizate în acest moment sau în curs de autorizare, cea mai mare rată de acceptabilitate o are vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. De altfel, vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Universitatea Oxford au o acceptabilitate de peste 70%.
„După nouă luni de pandemie, populaţia României întrezăreşte în sfârşit luminiţa de la capătul tunelului. Majoritatea românilor au încredere în noile vaccinuri împotriva Covid-19 şi speră că ele vor pune capăt acestei epidemii. Cu excepţia unui număr destul de restrâns de persoane care nu vor sau nu pot să se vaccineze, cei mai mulţi oameni au încredere în ştiinţa modernă şi vor fi receptivi la campania de vaccinare”, a declarat Andrei Elvădeanu, director în cadrul iSense Solutions, citat într-un comunicat al companiei.
Datele prezentate fac parte din studiul omnibus săptămânal, reprezentativ pentru mediul urban, având 500 de interviuri online în fiecare săptămână. Marja de eroare a sondajului este de +/- 4.38%, la un nivel de încredere de 95%.