Proiectul de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate ar putea fi prezentat oficial în următoarele zile

Proiectul de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate ar putea fi prezentat oficial în următoarele zile

Proiectul de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate este aproape finalizat şi ar putea fi prezentat oficial în următoarele zile de către premierul Ilie Bolojan şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.

Anunţul a fost făcut marţi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horaţiu Remus Moldovan, la o conferinţă pe teme de Sănătate.

"Noi am centralizat, practic, toate propunerile şi toate discuţiile din spaţiul public, din spaţiul instituţional şi am aşternut - chiar aseară am finalizat cu domnul ministru Rogobete - un proiect de document, de memorandum de eficientizare a cheltuielilor în sănătate pe care mâine o să îl discutăm cu prim-ministrul. Conţine o serie de măsuri foarte importante. Unii le-ar cataloga drept curajoase", a spus Horaţiu Remus Moldovan, citat de Agerpres.

Şeful CNAS susţine că proiectul de eficientizare reprezintă ultima şansă a sistemului de sănătate, pentru că, în lipsa adoptării acestor măsuri, cheltuielile de sănătate vor deveni nesustenabile şi nu vor mai putea fi acoperite.

"Vom avea pacienţi care stau la poarta spitalului şi nu vor putea fi investigaţi, diagnosticaţi şi trataţi. Vom avea pacienţi care vor sta la uşa farmaciei şi farmacistul nu le va putea elibera reţeta compensată sau gratuită. A fost un efort şi va fi un efort din partea celor aproximativ patru milioane de persoane care până astăzi nu au plătit contribuţie la sănătate. De mâine vor plăti ", a spus Moldovan.

Potrivit preşedintelui CNAS, pachetul de măsuri va introduce "reguli clare", pe baza cărora furnizorii de servicii, dar şi producătorii şi distribuitorii de medicamente, îşi vor putea întocmi un plan "pe cel puţin" cinci ani, cunoscând obligaţiile ce le revin în relaţia cu CNAS.

"Astăzi, pacienţii se plâng în principal de un singur lucru: că sunt direcţionaţi dintr-un loc în altul, fără să ştie clar unde se pot diagnostica, unde se pot trata, când au acces la servicii medicale. (...) Vom construi o platformă de programări online a pacienţilor, care va fi obligatoriu de implementat de către toţi furnizorii care doresc o relaţie contractuală cu CNAS, astfel încât dacă o pacientă are nevoie de o mamografie şi doreşte să ştie dacă această mamografie se poate efectua în Botoşani, intră pe această platformă, selectează 'mamografie', selectează 'judeţul Botoşani' şi vede toţi furnizorii care se află în relaţii contractuale cu CNAS", a spus Horaţiu Remus Moldovan.

Clinicile şi spitalele care au deja propriile sisteme de programări nu vor fi obligate să utilizeze sistemul CNAS, însă sistemele lor trebuie să fie interoperabile cu cel al Casei.

viewscnt