Lucrările pentru construirea unui centru de oncologie şi radioneurochirurgie stereotactică au început joi, în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, iar termenul de execuţie al proiectului este de trei ani.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a declarat că proiectul a fost iniţiat încă din 2022, iar acum, după obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, a început demolarea clădirii vechi.
Ulterior, va începe construcţia unui centru de oncologie şi radioterapie de ultimă generaţie, care va deveni unul dintre cele mai performante din România.
Proiectul este finanţat din bugetul de stat prin Ministerul Sănătăţii.
Medicul Fery Stoica, coordonator al laboratorului de terapie cu energii înalte Gamma Knife, a subliniat importanţa acestei realizări.
În urmă cu 20 de ani, laboratorul se ocupa doar cu tratarea patologiilor cerebrale, dar prin introducerea unui echipament de tip Cyberknife, centrul va putea trata şi afecţiuni ale măduvei spinării, precum şi tumori maligne şi benigne ale altor organe, inclusiv ale plămânului şi prostatei. Acesta funcţionează complet robotizat şi este supravegheat de un sistem CT, ceea ce permite tratarea unor tumori localizate în organe mobile.
Florin Bica, purtătorul de cuvânt al spitalului, a adăugat că noua clădire va avea o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi la sol şi 10.000 de metri pătraţi construţi, informează Agerpres.
Aceasta va ridica semnificativ standardele spitalului şi va include şi secţia de recuperare, care va fi mutată în această clădire, oferind astfel o îngrijire mai bună pacienţilor cu sechele neuromotorii.
Managerul spitalului, Andi Nodiţ, a precizat că proiectul s-a aflat în faza de pregătire timp de 1.267 de zile, perioada necesară pentru obţinerea finanţării şi autorizaţiilor.
Spitalul Clinic de urgenţă „Bagdasar-Arseni” (SCUBA) Bucureşti este cea mai mare clinică de neurologie din România, cu 263 de paturi, ce abordează întreaga patologie traumatică, tumorală, vasculară, malformativă, craniană, degenerativă şi spinală.
Construirea noii clădiri, în extensia serviciilor oferite de spital, şi înfiinţarea unei secţii de radiochirurgie stereotactică sunt considerate necesare pentru creşterea calităţii actului medical, cu beneficii imediate pentru pacienţi şi personalul medical.
În urma investiţiei, unitatea medicală va putea oferi pacienţilor o schemă de tratament completă, fără a mai fi necesară deplasarea către alte centre medicale din străinătate pentru finalizarea tratamentului.