Două mari spitale olandeze au anunţat că nu vor mai importa părţi din cadavre de la firme americane, după ce au făcut astfel de importuri timp de un deceniu fără nicio reglementare. Spitalele au transmis recent către Reuters că au luat această decizie din motive etice.
Măsura a fost decisă în urma investigaţiilor efectuate de autorităţile din SUA asupra unor aşa-numiţi brokeri de corpuri - companii ce obţin corpurile unor oameni decedaţi, prin donaţie, le disecă şi vând părţile pentru profit.
În acest an, Reuters a raportat că un broker aflat sub controlul Biroului Federal de Investigaţii din SUA - MedCure din Portland, statul Oregon - a folosit un centru olandez pentru a distribui zeci de mii de kilograme de părţi din corpuri umane în Europa, începând cu anul 2012.
Autorităţile americane suspectează MedCure că ar fi vândut părţi din corpuri umane afectate de boli către clienţi americani şi străini, după ce au descoperit astfel de transporturi către Canada şi Hong Kong.
Printre importatorii de părţi ale corpului uman din SUA se aflau şi două spitale olandeze.
Agenţia de ştiri nu a găsit nicio dovadă că părţile corpului folosite în Olanda ar fi fost infectate, dar spitalele olandeze au precizat că vor renunţa la furnizori, ca răspuns la relatarea agenţiei de presă ce a ridicat semne de întrebare asupra modului în care brokerii primeau donaţiile.
Cel mai mare spital din Olanda, Centrul Medical Academic din Amsterdam (AMC), a anunţat că a cumpărat între 300 şi 500 de capete de la brokeri americani, inclusiv de la MedCure, pentru a acoperi o necesitate.
Părţile, folosite pentru cercetări şi cursuri de formare, au fost cumprate din 2008 până în 21 noiembrie 2018, a menţionat spitalul.
Centrul Medical Erasmus din Rotterdam a precizat că a cumpărat genunchi şi umeri de la un furnizor american, dar a refuzat să ofere alte detalii. Spitalul a menţionat că a folosit părţile pentru cercetări şi cursuri de formare, fără scopul de a avea vreun profit.
Ministerul Sănătăţii din Olanda a refuzat să comenteze decizia spitalului şi a precizat că nu există o reglementare specifică ce ar supraveghea utilizarea acestor probe.
Din 2012 până în 2016, conform registrelor revizuite de Reuters, MedCure a expediat părţi ale corpului în valoare totală de peste 500.000 de dolari din Statele Unite către Olanda. MedCure a anunţat că ajută să stabilească legătura între donatori şi entităţi medicale, de cercetare şi ştiinţifice.
Legislaţia olandeză reglementează folosirea organelor donate, transportul cadavrelor şi incinerarea, dar nu există vreo lege asupra părţilor corpului folosite pentru instruire sau cercetare.
În Olanda şi în cea mai mare parte a Europei, oamenii îşi oferă corpurile pentru cercetare pentru a face o donaţie caritabilă, fără a fi implicat vreun profit.
În Statele Unite, mulţi brokeri oferă familiei donatorului incinerare gratuită în schimbul donării unor părţi din cadavru.