Statele din UE vor primi lunar câte 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în trimestrul al II-lea

Statele din UE vor primi lunar câte 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în trimestrul al II-lea

Statele membre ale Uniunii Europene vor primi lunar câte 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 în trimestrul al II-lea din acest an, semnificativ mai mult faţă de primul trimestru, ceea ce va permite accelerarea campaniilor de imunizare, susţine preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Declaraţia vine într-un moment în care UE a rămas sensibil în urma altor state dezvoltate, precum Israel, Marea Britanie sau SUA, în imunizarea populaţiei împotriva Covid-19.

Datele centralizate de Bloomberg arată că până acum în UE au fost administrate 40,4 milioane de doze de vaccin, echivalent cu 9,1 doze la 100 de locuitori, comparativ cu 96 doze / 100 locuitori în Israel, 34,9 doze / 100 locuitori în Marea Britanie şi 27,2 doze la 100 locuitori în SUA.

"Aşteptăm, în medie, aproape 100 de milioane de doze pe lună în trimestrul al doilea, adică în total 300 de milioane de doze până la finalul lunii iunie", a afirmat Ursula von der Leyen, pentru publicaţia germană Stuttgarter Nachrichten.

În luna martie, statele din UE ar trebui să primească în total circa 50 de milioane de doze de vaccin, faţă de 51,5 milioane de doze primite până acum.

România are dreptul la 4,3% din dozele livrate statelor din UE, deoarece are 4,3% din populaţia blocului comunitar, astfel că ar urma să primească circa 4,3 milioane de doze pe lună sau peste 1 milion de doze pe săptămână în perioada aprilie-iunie 2021 - semnificativ mai mult decât până acum.

Până acum au fost autorizate trei vaccinuri împotriva Covid-19 în UE - cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford. Al patrulea vaccin, cel dezvoltat de Johnson & Johnson şi primul care se administrează cu o singură doză, ar putea fi autorizat condiţionat în UE săptămâna aceasta.

UE şi-a fixat ca ţintă vaccinarea a 70% din populaţia blocului comunitar până la finalul verii, însă tot mai mulţi experţi critică ritmul lent de vaccinare în statele membre, pe fonsul numărului redus de doze disponibile.

viewscnt