UE înăspreşte controlul exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19, vizând în special Marea Britanie

UE înăspreşte controlul exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19, vizând în special Marea Britanie

Statele membre ale Uniunii Europene vor înăspri controlul exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19, vizând în special Marea Britanie.

În 29 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-Covid-19 produse în statele membre ale UE, în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanice AstraZeneca, pentru a permite accelerarea campaniilor de vaccinare în statele membre.

Mecanismul urma să expire la finalul lunii martie, dar Comisia Europeană a decis să îl menţină cel puţin până la 30 iunie. În urma discuţiilor, acest mecanism va fi însăprit.

Miercuri, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunţat noile măsuri decise la nivelul Executivului european, într-o conferinţă de presă.

"UE se confruntă cu o situaţie epidemiologică foarte gravă şi continuă să exporte cantităţi importante de vaccin către alte state", deşi acestea produc vaccinuri sau sunt mai avansate în campania de vaccinare, a precizat Valdis Dombrovskis., citat de AFP.

Astfel, mecanismul de control al excporturilor va fi întărit, pentru a rezolva dezechilibrele şi pentru a garanta aprovizionarea pe baze echitabile a celor 27 de state membre ale UE.

Principala ţară vizată de decizie este Marea Britanie, care a primit peste 10 milioane de doze de vaccin din UE, în timp ce nu a trimis către statele din blocul comunitar nicio singură doză - deşi Regatul Unit este un producător important de vaccinuri.

De asemenea, întărirea mecanismului de control al exporturilor vizează şi compania anglo-suedeză AstraZeneca, care exportă vaccinuri din UE către alt state, deşi a redus sensibil livrările către statele membre ale blocului comunitar faţă de nivelul programat.

Regulamentul revizuit de control al exporturilor, redactat de Comisia Europeană, constată că mai multe state terţe blochează exporturile de vaccinuri către UE fie prin legislaţie, fie prin mecanisme contractuale cu producătorii de vaccinuri sau prin alte mijloace.

Ca urmare, Comisia Europeană consideră că este nevoie de acorduri de reciprocitate cu statele din afara UE, vizând negocieri cu guvernul de la Londra şi cu alte guverne către care sunt exportate vaccinuri.

Decizia este susţinută de majoritatea statelor membre ale UE, între care Germania, Franţa şi Italia.

De altfel, presa italiană a relatat marţi că autorităţile din peninsulă au descoperit 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca la o uzină din ţară, ceea ce creşte neîncrederea statelor europene faţă de compania farmaceutică.

viewscnt