Varianta omicron a coronavirusului, posibil mai mortală decât virusurile gripale sezoniere

Varianta omicron a coronavirusului, posibil mai mortală decât virusurile gripale sezoniere

O nouă cercetare avertizează că varianta omicron a SARS-CoV-2 este mai mortală decât virusurile gripale sezoniere. Oamenii de ştiinţă şi-au prezentat concluziile la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) din acest an, desfăşurat la Copenhaga, Danemarca.

Potrivit unui studiu observaţional realizat în Israel, pacienţii adulţi spitalizaţi cu un caz de gripă în timpul sezonului gripal 2021-2022 au avut cu 55% mai puţine şanse de a muri în următoarea lună decât pacienţii spitalizaţi care au fost testaţi pozitiv pentru varianta omicron a Covid-19.

Observaţia conform căreia adulţii purtători ai variantei omicron au o rată de deces mai mare decât alte persoane care se confruntă cu un virus gripal sezonier este deosebit de importantă, spun specialiştii, deoarece omicron este în general considerat mai puţin virulent, cu rate de mortalitate mai mici decât tulpinile delta şi alpha ale SARS-CoV-2.

Studiul, condus de dr. Alaa Atamna şi colegii de la centrul medical al spitalului Belinison din Israel, raportează că adulţii cu vârsta de 18 ani şi peste cu gripă au avut cu 55% mai puţine şanse de a muri în următoarele 30 de zile decât cei cu omicron în timpul sezonului de gripă 2021-2022.

Atât gripa, cât şi Covid-19 sunt boli respiratorii care prezintă moduri similare de transmitere.

În decembrie 2021, gripa a reapărut în Israel, după ce nu mai fusese detectată din martie 2020. Între timp, varianta omicron a Covid-19 a depăşit delta, care era varianta predominantă la acel moment. Cu toate acestea, datele care comparau direct omicron cu gripa sezonieră erau puţine.

În încercarea de a afla mai multe, cercetătorii au comparat rezultatele clinice ale pacienţilor spitalizaţi cu varianta omicron a noului coronavirus cu cele ale pacienţilor spitalizaţi cu gripă la un mare spital academic din Israel.

În total, studiul a cuprins atât pacienţi consecutivi spitalizaţi cu Covid-19 confirmat în laborator (167 de pacienţi; vârsta medie 71 de ani, 58% bărbaţi), cât şi cu infecţie gripală (221 de pacienţi; vârsta medie 65 de ani, 41% bărbaţi) între decembrie 2021 şi ianuarie 2022.

În total, 63 de pacienţi au decedat în intervalul de timp de 30 de zile - 19 (9%) spitalizaţi pentru gripă şi 44 (26%) spitalizaţi cu omicron.

De asemenea, pacienţii cu omicron au avut tendinţa de a afişa scoruri mai mari de comorbiditate generală, au avut nevoie de mai multă asistenţă pentru îndeplinirea sarcinilor zilnice (de exemplu, spălatul şi îmbrăcatul) şi au avut mai multe şanse de a avea hipertensiune arterială şi diabet.

Pe de altă parte, astmul a fost mai frecvent în rândul celor spitalizaţi cu gripă. Atât complicaţiile respiratorii, cât şi nevoia de asistenţă cu oxigen/ventilaţie mecanică au fost mai frecvente şi în rândul pacienţilor omicron.

„Un posibil motiv pentru rata mai mare a mortalităţii omicron este că pacienţii internaţi cu această variantă au fost mai în vârstă şi au prezentat boli de bază majore suplimentare, cum ar fi diabetul şi boala cronică de rinichi", a declarat dr. Atamna într-un comunicat de presă.

Specialiştii cred că diferenţa s-ar putea datora unui răspuns imunitar exagerat în cazul Covid-19 şi faptului că vaccinarea anti-Covid a fost mult mai scăzută în rândul pacienţilor cu omicron.

Autorii studiului au subliniat însă că acest proiect a fost unul de natură observaţională şi, prin urmare, nu poate dovedi legătura de cauzalitate.

De asemenea, studiul a fost realizat într-un singur spital din Israel.

Cercetătorii nu exclud posibilitatea ca alţi factori nemăsuraţi, cum ar fi statutul de vaccinare împotriva gripei şi a Covid-19, să influenţeze potenţial rezultatele.

Ei spun că o creştere a mortalităţii observat în cazul omicron ar putea fi rezultatul unui sezon gripal mai puţin sever decât de obicei.

De asemenea, studiul a constat doar din pacienţi spitalizaţi, astfel încât cercetătorii nu pot estima proporţia de pacienţi spitalizaţi în raport cu numărul total de pacienţi infectaţi.

Concluziile au fost prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID) din acest an, desfăşurat la Copenhaga, Danemarca.

viewscnt