O potenţială abordare pentru combaterea obezităţii fără reducerea aportului alimentar

O potenţială abordare pentru combaterea obezităţii fără reducerea aportului alimentar

Activarea grăsimii brune, o posibilă strategie inovatoare împotriva obezităţii? Oamenii de ştiinţă au identificat o nouă proteină care poate ajuta la combaterea obezităţii fără reducerea aportului alimentar.

Un nou studiu internaţional sugerează că activarea grăsimii brune ar putea deveni o strategie promiţătoare pentru combaterea obezităţii, fără a fi nevoie de reducerea consumului de alimente.

Cercetarea, publicată recent în revista Nature Communications, a fost realizată de o echipă de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB) din Barcelona.

Grăsimea brună este un tip special de ţesut adipos care arde energie pentru a genera căldură, printr-un proces numit termogeneză. Studiul identifică rolul unei proteine numite neuritină 1, până acum asociată în principal cu sistemul nervos, dar care este produsă şi în grăsimea brună. Cercetătorii au descoperit că această proteină stimulează intens consumul de energie şi îmbunătăţeşte sănătatea metabolică, fără a influenţa apetitul.

„Prin creşterea nivelului de neuritină 1 în grăsimea brună, am observat că animalele au ars mai multă energie, ceea ce a împiedicat acumularea de grăsime”, a explicat şeful echipei de cercetare, dr. Antonio Zorzano, profesor la Universitatea din Barcelona şi cercetător la CIBERDEM, citat într-un comunicat.

Rezultatele au arătat beneficii semnificative: reducerea creşterii în greutate, îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină şi scăderea inflamaţiei hepatice, chiar şi la animalele hrănite cu diete bogate în calorii.

Pentru a stimula producţia de neuritină 1, echipa de cercetare a utilizat un vector viral care determină o expresie crescută a proteinei exclusiv în celulele grăsimii brune. Această strategie a dus la o creştere susţinută a activităţii metabolice, fără a modifica cantitatea de alimente consumată sau nivelul de activitate fizică.

„Rezultatele indică neuritina 1 ca un posibil candidat terapeutic pentru tratamentul obezităţii şi al bolilor asociate, precum diabetul zaharat de tip 2 şi steatoza hepatică (ficatul gras), printr-un mecanism diferit de cel al medicamentelor actuale”, a subliniat dr. Manuela Sánchez-Feutrie de la IRB.

Medicamente precum semaglutida, substanţa activă din Ozempic, sau tirzepatida acţionează prin reducerea apetitului, în timp ce neuritina 1 stimulează direct arderea caloriilor.

În plus, analiza datelor genetice umane a arătat o corelaţie între nivelurile de neuritină 1 şi predispoziţia la obezitate, sugerând că descoperirea are o relevanţă importantă şi pentru sănătatea umană.

Cercetătorii lucrează acum pentru a găsi modalităţi de a transforma aceste rezultate într-o strategie terapeutică aplicabilă în viitor.

Deşi rezultatele sunt promiţătoare, studiul se află abia la înceupt şi va fi nevoie de continuarea cercetărilor înainte ca această abordare să poată fi testată la oameni.

 

viewscnt