Kiwiul verde a devenit primul fruct proaspăt care primeşte o recunoaştere oficială în Uniunea Europeană (UE) pentru beneficii asupra sănătăţii, fiind certificat că ajută la menţinerea unui tranzit intestinal regulat. Decizia vine în urma a peste 15 ani de cercetări şi marchează un moment important pentru recunoaşterea oficială a rolului unui fruct în sănătatea digestivă.
Pentru prima dată un fruct proaspăt obţine dreptul de a fi promovat în UE cu beneficii oficial recunoscute pentru sănătatea digestivă.
CE a aprobat afirmaţia conform căreia „consumul de kiwi verde contribuie la funcţionarea normală a intestinului prin creşterea frecvenţei scaunelor”.
Kiwiul verde devine astfel primul fruct proaspăt care primeşte o astfel de recunoaştere oficială a beneficiilor pentru sănătate din partea CE, instituţie renumită pentru rigoarea procesului său de evaluare.
În Uniunea Europeană, producătorii de alimente nu au voie să facă afirmaţii oficiale despre legătura dintre alimentaţie şi sănătate fără acordul special al Comisiei.
În ultimii cinci ani au fost aprobate doar trei afirmaţii de sănătate, iar mai puţin de una din opt aplicaţii trec testul ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Decizia vine în urma solicitării companiei Zespri International Limited, din Noua Zeelandă, cel mai mare distribuitor de kiwi din lume, care deţine aproximativ o treime din comerţul global. Aprobarea este susţinută de peste 15 ani de cercetări care arată că două fructe de kiwi verde pe zi (aproximativ 200 de grame de pulpă) ajută la menţinerea unui tranzit intestinal normal.
Obţinerea unei astfel de autorizaţii la Bruxelles este dificilă, deoarece regulile sunt stricte tocmai pentru a proteja consumatorii de promisiuni înşelătoare. Toate afirmaţiile trebuie să fie susţinute de dovezi ştiinţifice clare şi să nu fie ambigue sau înşelătoare.
Exemple de afirmaţii deja autorizate includ „calciul este necesar pentru creşterea şi dezvoltarea normală a oaselor la copii” sau „vitamina C contribuie la menţinerea funcţiei normale a sistemului imunitar” , potrivit Euronews Health.
În schimb, probioticele nu au încă o recunoaştere oficială, pentru că autoritatea europeană consideră că dovezile nu sunt suficient de solide. Astfel, producătorii de iaurt nu pot folosi formulări precum „bun pentru digestie”, ci doar expresii specifice precum „culturi vii care ajută la digestia lactozei”.
De aceea pe rafturile magazinelor din UE apare menţiunea „culturi vii” şi nu „probiotice”.
Şi plantele medicinale, precum ceaiurile sau extractele din ierburi, au rămas blocate din punct de vedere legislativ, evaluările fiind suspendate din 2010, deşi unele afirmaţii trimise înainte de 2008 mai pot fi folosite în anumite condiţii.
Kiwiul, însă, a reuşit să treacă testul. În 2021, autoritatea europeană a confirmat existenţa unei legături reale de tip cauză-efect între consumul de kiwi verde şi menţinerea tranzitului intestinal normal. După mai multe discuţii privind formularea, UE a ales varianta clară şi accesibilă consumatorilor, referindu-se la creşterea frecvenţei scaunelor.
Directorul executiv al companiei din Noua Zeelandă, Jason Te Brake, a numit acest rezultat un moment de referinţă, afirmând că recunoaşterea Comisiei Europene confirmă rolul kiwiului verde în sănătatea digestivă şi modul în care fructul contribuie la sănătatea populaţiei.