AI scrie rapoarte operatorii mai bune decât chirurgii, a constatat un studiu

AI scrie rapoarte operatorii mai bune decât chirurgii, a constatat un studiu

Folosind inteligenţa artificială (AI), computerele pot urmări cum chirurgii efectuează operaţii şi apoi pot scrie note operative post-chirurgicale care sunt mai exacte decât cele pe care le-ar fi scris medicii, sugerează un nou studiu.

Notele operatorii - rapoartele care documentează detaliile unei proceduri chirurgicale - sunt plictisitor de scris şi conţin adesea inexactităţi şi informaţii incomplete, au remarcat cercetătorii într-un raport al studiului publicat în Journal of the American College of Surgeons

Rapoartele operatorii „nu numai că facilitează comunicarea între furnizorii de asistenţă medicală, dar servesc, de asemenea, ca bază pentru facturarea şi codificarea chirurgicală, sunt utilizate pentru evaluarea comparativă a calităţii chirurgicale, permit eforturile de cercetare chirurgicală şi urmăresc conformitatea cu cerinţele de reglementare şi orientările bazate pe dovezi”, au scris cercetătorii. „(Ele) sunt, fără îndoială, cel mai important document din întreaga chirurgie”.

Folosind tehnologia AI, cercetătorii au antrenat sisteme computerizate pentru a detecta acţiunile chirurgilor în videoclipuri ale operaţiilor asistate de roboţi pentru îndepărtarea prostatei.

Pentru fiecare etapă posibilă a operaţiei - de exemplu, îndepărtarea ganglionilor limfatici, legarea venelor sau tăierea uretrei - cercetătorii au pre-scris un text descriptiv. Pe măsură ce sistemul AI „urmărea” înregistrarea video, acesta detecta paşii chirurgului şi compila textul într-un raport operativ narativ.

Atunci când cercetătorii au testat sistemul folosind înregistrări video a 158 de cazuri reale, 53% din rapoartele scrise de chirurgi conţineau discrepanţe, comparativ cu 29% din rapoartele AI, după cum a stabilit o echipă de experţi.

În 27% din rapoartele chirurgilor şi în 13% din rapoartele AI s-au constatat discrepanţe semnificative în ceea ce priveşte acţiunile înregistrate în înregistrările video care ar putea influenţa îngrijirea ulterioară a pacientului.

Cu teste suplimentare, noua tehnologie are potenţialul de „a reduce povara documentaţiei, de a îmbunătăţi acurateţea rapoartelor operative, de a promova transparenţa chirurgicală şi de a reduce subiectivitatea în documentaţia chirurgicală”, au declarat cercetătorii.

AI scrie rapoarte operatorii mai bune decât chirurgii, a constatat un studiu

În cadrul unui studiu internaţional de amploare, cercetătorii au constatat că analiza efectuată de inteligenţa artificială a dus la un număr de diagnostice ratate de aritmii severe de 14 ori mai mic

Inteligenţa artificială bate oamenii la analizarea datelor de monitorizare cardiacă pe termen lung

AI este mai bună decât oamenii şi la analizarea datelor de monitorizare a ritmului cardiac pe termen lung, potrivit unui studiu amplu.

Inima umană bate de până la 120.000 de ori pe zi, astfel încât analizarea electrocardiogramelor pe termen lung care ar fi putut înregistra fiecare bătaie a inimii timp de zile sau săptămâni este un proces consumator de timp, au scris cercetătorii într-un articol publicat în revista Nature Medicine.

Folosind înregistrări de la 14.606 pacienţi care au purtat dispozitive EKG pentru o medie de 14 zile, cercetătorii au analizat mai întâi datele furnizate de către tehnicieni umani folosind metode standard.

Ei au reanalizat datele folosind un algoritm AI - „DeepRhythmAI” - dezvoltat pentru această sarcină de compania poloneză MEDICALgorithmics.

Aritmiile severe au fost omise la 4,4% dintre pacienţi de către examinatorii umani şi la doar 0,3% dintre pacienţi de către AI.

Modelul AI a fost capabil să excludă aritmia severă cu 99,9% interval de încredere într-o înregistrare EKG de 14 zile, potrivit raportului.

Lipsa personalului calificat pentru a analiza aşa-numitele EKG ambulatorii „duce la un blocaj uriaş în asistenţa medicală la nivel mondial şi, în acelaşi timp, pacienţii ar beneficia dacă am face mai multe şi mai lungi înregistrări EKG ambulatorii, nu mai scurte”, a declarat Linda Johnson, liderul studiului de la Universitatea Lund din Suedia, într-un comunicat.

Cercetătorii cred că inteligenţa artificială ar putea rezolva această problemă.

viewscnt