Într-o lume în care costurile cu sănătatea cresc vertiginos, preţul medicamentelor devine o preocupare centrală pentru guverne şi profesionişti din domeniul medical. Europa reuşeşte să menţină preţurile sub control prin strategii variate şi uneori controversate, însă diferenţele dintre statele europene sunt semnificative.
Europenii plătesc preţuri diferite pentru medicamente în funcţie de ţara în care trăiesc, însă cheltuiesc mult mai puţin decât Statele Unite.
Majoritatea ţărilor din Europa iau în calcul preţurile aceluiaşi medicament din alte state când decid cât sunt dispuse să plătească, conform unui raport (pg. xii) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Totuşi, preţurile variază între ţările europene. De exemplu, Elveţia cheltuie în medie 525 de euro pe an per persoană pentru medicamente, în timp ce România doar 227 de euro.
Acest lucru se explică parţial prin faptul că negocierile cu companiile farmaceutice sunt confidenţiale, un aspect criticat pentru lipsa de transparenţă şi potenţialul de a creşte preţurile medicamentelor deja scumpe.
„Nu există practic nicio transparenţă”, a declarat Huseyin Naci, profesor asociat în politici de sănătate la London School of Economics, pentru Euronews Health.
Sursa: OECD's Health at a Glance: Europe 2024, Euronews
Diferenţe de abordare între ţări
Ţările europene au priorităţi diferite în timpul negocierilor. În Anglia şi Suedia, eficienţa costurilor este esenţială, în timp ce Germania analizează beneficiile aduse pacienţilor comparativ cu opţiunile existente.
Preţurile medicamentelor au crescut semnificativ în Europa în ultimii ani. În Germania, de exemplu, costurile au crescut cu 11,5% în spitale şi cu 2,6% în farmacii între 2012 şi 2022.
Asiguratorii de sănătate au avertizat anul trecut că aceste creşteri pun deja presiune pe bugetele naţionale.
„Preţurile sunt deja prea mari în multe ţări europene raportat la ce-şi permit sistemele de sănătate”, a spus Naci, adăugând că o eventuală presiune din partea companiilor farmaceutice sau a Statelor Unite pentru majorarea lor „ar genera dezechilibre semnificative”.
Preţurile medicamentelor în Statele Unite se numără printre cele mai ridicate din lume.
În 2022, SUA a cheltuit 542,7 miliarde de euro pe medicamente, comparativ cu 205,3 miliarde de euro în cele 24 de ţări europene la un loc, potrivit unei analize realizate de RAND Corporation.
Cum plătesc europenii pentru medicamente. În acest grafic sunt cuprinse toate medicamentele din comerţ, nu doar cele eliberate pe bază de reţetă.
Sursa: OECD's Health at a Glance: Europe 2024, Euronews
În Europa, costurile sunt în mare parte suportate de sistemele publice de sănătate, însă există şi plăţi din buzunar sau prin asigurări de sănătate suplimentare.
În ţările baltice, pacienţii pot plăti preţuri diferite pentru acelaşi medicament în funcţie de boala tratată, menţionează raportul OMS.
Alte ţări, cum ar fi Estonia, Polonia şi Franţa, au taxe fixe pe reţetă sau sistemul co-plată.
În Cipru, guvernul şi schemele obligatorii au acoperit 90% din cheltuielile totale cu medicamentele în 2022, comparativ cu doar 23% în Bulgaria. Aceste cifre includ toate tipurile de medicamente, nu doar cele eliberate pe bază de reţetă.
„Să ceri sistemelor de sănătate să plătească preţuri şi mai mari pentru medicamente, nu cred că există loc pentru a susţine aşa ceva”, a concluzionat Naci.