Infecţiile urechii reprezintă o problemă frecventă şi dureroasă în rândul sugarilor şi copiilor mici. Antibioticele orale sunt adesea prescrise timp de o săptămână pentru a trata această afecţiune, însă aceste medicamente pot provoca efecte secundare care necesită întreruperea tratamentulului, ceea ce poate duce la recurenţa infecţiei şi la dezvoltarea rezistenţei la antibiotice. Pentru a îmbunătăţi tratamentul, o echipă de cercetători a dezvoltat un gel antibiotic care a eliminat complet infecţia la animale în doar 24 de ore.
Gelul antibiotic a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din cadul Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH), din Statele Unite.
„Un tratament cu doză unică pentru infecţiile urechii medii reprezintă un progres esenţial, care poate simplifica considerabil parcursul terapeutic al familiilor şi poate conduce la rezultate clinice mai bune pentru copiii mici”, a declarat Rong Yang, unul dintre liderii echipei de cercetare.
Aceste infecţii apar în spatele membranei timpanice, o structură impermeabilă pentru majoritatea medicamentelor. Pentru a depăşi această problemă, cercetătorii au încapsulat antibioticul în lipozomi, care sunt utilizaţi pentru livrarea de medicamente deoarece interacţionează cu structura celulară a membranelor precum timpanul sau pielea, facilitând absorbţia.
Lipozomii cu sarcină pozitivă sunt în general consideraţi mai eficienţi decât cei cu sarcină negativă în transportul medicamentelor prin ţesuturi multistratificate precum pielea.
Totuşi, în studiul actual, cercetătorii au descoperit că lipozomii cu sarcină negativă au reuşit mai bine să transporte medicamentele prin timpanul infectat. Utilizând celule de şoarece, ei au constatat că acest lucru se datorează absorbţiei lipozomilor de către celulele imune care răspund la infecţie.
Astfel, echipa a încapsulat medicamentul ciprofloxacina în lipozomi cu sarcină negativă şi i-a adăugat într-un hidrogel sensibil la temperatură pentru a forma un unguent antibiotic.
Ulterior, cercetătorii au testat formula pe şinşile, care prezintă reacţii la infecţiile urechii medii şi la tratamente comparabile cu cele observate la oameni.
Ei au aplicat una dintre cele trei formule ciprofloxacină în lipozomi negativi în gel, ciprofloxacină în lipozomi pozitivi în gel, sau ciprofloxacină simplă în gel, pe timpanul şinşilelor infectate. După solidificarea gelului pentru o eliberare prelungită, antibioticul a traversat timpanul din urechea externă spre urechea medie.
Toate şinşilele infectate care au primit gel cu ciprofloxacină încapsulată în lipozomi cu sarcină negativă au fost complet vindecate de infecţie în decurs de 24 de ore.
Mai mult, animalele nu au prezentat inflamaţii ale timpanului sau recurenţa infecţiei în cele şapte zile de tratament.
Prin comparaţie, după şapte zile, doar o parte dintre animalele care au primit geluri cu antibiotic simplu (25%) sau cu antibiotic încapsulat în lipozomi pozitivi (50%) au scăpat de infecţie, iar inflamaţiile timpanului au fost similare cu cele ale animalelor netratate.
Cercetătorii sugerează că administrarea unei doze unice în cazul infecţiilor urechii medii ar putea creşte aderenţa pacienţilor la tratament şi ar reduce necesitatea utilizării frecvente de antibiotice în pediatrie, contribuind astfel la optimizarea îngrijirii medicale.