Mortalitatea din cauza cancerului de sân la femeile tinere este în scădere în SUA

Mortalitatea din cauza cancerului de sân la femeile tinere este în scădere în SUA

Un nou studiu oferă o perspectivă optimistă asupra impactului terapiilor moderne şi al programelor de screening asupra mortalităţii prin cancer de sân în rândul femeilor tinere. Cercetarea, prezentată la congresul American Association for Cancer Research (AACR 2025), indică un declin notabil al deceselor cauzate de cancerul de sân în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 49 de ani din Statele Unite, indiferent de subtipul tumoral.

Frecvenţa deceselor cauzate de cancerul de sân în rândul femeilor tinere din SUA a scăzut semnificativ faţă de acum un deceniu, au raportat cercetătorii la întâlnirea AACR2025, desfăşurată la Chicago, între 25-30 aprilie.

Între 2010 şi 2020, mortalitatea cauzată de cancerul de sân în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 49 de ani a înregistrat un declin semnificativ la toate subtipurile tumorale, precum şi în toate categoriile rasiale şi etnice, cu reduceri accentuate începând din 2016, potrivit unei analize a datelor din registrul National Cancer Institute’s Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) (SEER).

În ansamblu, rata mortalităţii prin cancer de sân în acest grup de vârstă a scăzut de la 9,70 la 100.000 de femei în 2010 la 1,47 la 100.000 în 2020.

Scăderea a fost mai accentuată după 2016, cel mai probabil ca urmare a progreselor în opţiunile de tratament, a utilizării extinse a medicinei de precizie şi a accesului îmbunătăţit la îngrijire şi screening pentru femeile între 40 şi 49 de ani, a explicat Adetunji Toriola, cercetător principal la Washington University School of Medicine din St. Louis.

Studiul a raportat rate diferite ale mortalităţii în funcţie de vârstă, rasă şi profilul molecular al cancerului de sân.

Totuşi, femeile cu vârste între 20 şi 39 de ani au avut o rată de supravieţuire la 10 ani mai scăzută (78,5%) comparativ cu femeile între 40 şi 49 de ani (87,6%).

În rândul femeilor cu vârste între 40 şi 49 de ani, cele cu subtipul molecular luminal A, considerat un cancer mai puţin agresiv, au avut cea mai mare rată de supravieţuire relativă la 10 ani (89,8%), comparativ cu cancerul de sân triplu negativ (TNBC), care a înregistrat cea mai scăzută supravieţuire, de 74,6%.

Însă în cazul femeilor cu vârste între 20 şi 39 de ani, supravieţuirea relativă pentru cele cu subtipul luminal A a fost de 78,3%, mai mare decât în cazul TNBC (72,8%), dar mai mică decât ratele de supravieţuire observate la femeile cu subtipuri moleculare luminal B şi subtip HER2-pozitiv.

TNBC (cancerul de sân triplu negativ) este un subtip agresiv de cancer de sân, care nu exprimă receptorii hormonali estrogen şi progesteron, nici proteina HER2. Din acest motiv, nu răspunde la terapiile hormonale sau la cele ţintite anti-HER2, fiind mai dificil de tratat şi având un risc mai mare de recidivă, mai ales în primii ani după diagnostic. Este mai frecvent întâlnit la femei tinere şi la cele de origine afro-americană.

Totodată, subtipul de cancer de sân HER2-pozitiv este caracterizat printr-o expresie crescută a receptorului 2 al factorului de creştere epidermic uman (HER2), fiind asociat cu o evoluţie mai agresivă, dar şi cu răspunsuri bune la terapiile ţintite anti-HER2 (precum trastuzumab).

„Am făcut progrese remarcabile în reducerea mortalităţii cauzate de cancerul de sân în rândul femeilor tinere, însă există încă oportunităţi pentru îmbunătăţire, în special în ceea ce priveşte eliminarea disparităţilor”, a declarat Toriola.

Autorii studiului subliniază necesitatea continuării cercetărilor în acest domeniu pentru a reduce şi mai mult mortalitatea asociată cancerului de sân, inclusiv a studiilor care vizează înţelegerea biologiei tumorale şi a mecanismelor moleculare care conduc la carcinogeneză şi la răspunsul terapeutic la femeile tinere.

viewscnt