O imunoterapie inovatoare oferă speranţă pacienţilor cu cancer în stadii avansate

O imunoterapie inovatoare oferă speranţă pacienţilor cu cancer în stadii avansate

O nouă terapie dezvoltată în Singapore atrage interesul comunităţii ştiinţifice oncologice internaţionale. Un anticorp umanizat de generaţie nouă ar putea modifica semnificativ abordările curente în gestionarea neoplasmelor solide în stadii avansate, refractare la tratamentele standard. Pentru medici şi cercetători, această imunoterapie emergentă oferă o strategie terapeutică inovatoare, cu perspective promiţătoare în tratamentul cazurilor oncologice cu prognostic rezervat şi răspuns terapeutic limitat.

Cercetătorii de la Institutul de Biologie Moleculară şi Celulară A*STAR (A*STAR IMCB) şi compania de biotehnologie Intra-ImmuSG, din Singapore, au anunţat rezultate promiţătoare dintr-un studiu clinic de fază II pentru o nouă imunoterapie împotriva cancerului. 

Studiul, care va fi publicat în numărul din 20 mai al revistei Cell Reports Medicine, demonstrează că administrarea PRL3-zumab poate încetini progresia bolii în siguranţă, la pacienţii diagnosticaţi cu tumori solide avansate, refractare la terapiile standard.

PRL3-zumab este un anticorp umanizat inovator, conceput special pentru a ţinti PRL3, o proteină intracelulară exprimată în proporţie mare (aproximativ 80%) în tumorile solide, dar absentă în ţesuturile sănătoase. 

Spre deosebire de anticorpii convenţionali, care acţionează doar asupra proteinelor de suprafaţă, PRL3-zumab recunoaşte celulele canceroase atunci când PRL3 apare la suprafaţa acestora, marcându-le pentru a fi atacate şi distruse de sistemul imunitar prin mecanisme precum citotoxicitatea celulară dependentă de anticorpi şi fagocitoză.

Această strategie ţintită bazată pe anticorpi oferă o nouă speranţă pacienţilor cu forme agresive de cancer rezistent la tratament, inclusiv celor care nu mai au opţiuni după imunoterapiile standard. 

Un pacient cu cancer gastric în stadiul IV, inclus în studiu, a prezentat o stabilizare a bolii timp de peste 13 luni.

Prin comparaţie, pacienţii care primesc tratamente existente după epuizarea terapiilor standard prezintă o progresie a bolii într-un interval de aproximativ două luni, ceea ce evidenţiază potenţialul semnificativ al PRL3-zumab de a îmbunătăţi rezultatele clinice.

Deşi acest studiu, desfăşurat în Statele Unite, s-a concentrat în principal pe prevenirea progresiei bolii, s-au observat şi reduceri ale dimensiunii tumorilor în alte studii aflate în derulare în Malaezia şi China, sugerând un potenţial mai larg pentru PRL3-zumab. 

Rezultatele complete ale acestor cercetări sunt în curs de analiză şi urmează să fie publicate anul viitor.

De la descoperirea în laborator la aplicaţiile clinice

Povestea PRL3-zumab a început în cadrul A*STAR IMCB sub conducerea profesorului Qi Zeng, care a identificat pentru prima dată proteina PRL3 în 1998, recunoscând rolul acesteia în metastazele canceroase şi rezistenţa la tratament.

Cercetările profesorului Zeng au pus bazele dezvoltării PRL3-zumab şi au condus la înfiinţarea companiei Intra-ImmuSG, o divizie A*STAR, dedicată dezvoltării clinice a acestei terapii.

Studiul de fază II a inclus 51 de pacienţi cu diverse forme avansate de cancer solid. PRL3-zumab a demonstrat un profil de siguranţă favorabil, fără efecte adverse grave legate de medicament.

Studiul a utilizat o metodologie analitică nouă, denumită Single Evaluable Patient Single Cohort (SEPSC), care compară riguros supravieţuirea fără progresie a fiecărui pacient în timpul tratamentului cu PRL3-zumab, faţă de tratamentele anterioare şi datele publicate în literatura de specialitate.

Caracterul inovator al PRL3-zumab constă în abilitatea sa de a recunoaşte şi viza proteine intracelulare, anterior considerate inaccesibile strategiilor de tratament pe bază de anticorpi.

Această abordare terapeutică neexplorată anterior în tratamentele oncologice ar putea deschide noi direcţii pentru imunoterapie, oferind o alternativă viabilă de „terapie de salvare” pentru pacienţii care nu răspund la terapiile existente.

„Terapia a demonstrat deja beneficii semnificative în cazul pacienţilor cu neoplasme solide în stadii avansate şi oferă o perspectivă terapeutică promiţătoare pentru forme rare şi agresive de cancer, contribuind atât la prelungirea supravieţuirii, cât şi la ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor care nu mai au alte alternative de tratament”, a declarat prof. Qi Zeng, cercetător principal în cadrul A*STAR IMCB şi fondator al companiei Intra-ImmuSG Pte.

viewscnt