O nouă metodă care ajută sistemul imunitar în lupta cu cancerul, descoperită de cercetătorii americani

O nouă metodă care ajută sistemul imunitar în lupta cu cancerul, descoperită de cercetătorii americani

Tumorile canceroase păcălesc celulele mieloide, o pate importantă a sistemului imunitar, făcându-le să le perceapă ca pe o parte deteriorată a corpului şi astfel fac celulele mieloide să le ajute să crească şi să metastazeze.

O echipă de cercetători condusă de oamenii de ştiinţă de la Rush University Medical Center au descoperit acum o terapie potenţială ce ar putea distruge această recrutare şi funcţionare anormală a celulelor mieloide, în cazul şoarecilor de laborator.

Celulele mieloide reprezintă un tip de leucocite (celule albe) ce omoară invadatori ca bacteriile sau cancerul. ”În contextul cancerului, celulele mieloide promovează creşterea tumorii şi suprimă activitatea celulelor T”, a spus Vineet Gupta, vicepreşedinte la Departamentul de Medicină Internă la Rush Medical College.

Cercetarea lui Gupta se axează în general pe integrine, un tip de proteine ce sunt receptori celulari şi reglează un anumit numări de procese biologice. În acest studiu, investigatorii s-au uitat la integrinele CD11b, ce în mod normal ajută migraţia şi susţin abilitatea celulelor mieloide de a lupta împotriva bolilor. Tumorile suprimă activitatea CD11b, ceea ce duce la dezvoltarea celulelor mieloide în alt tip de celule, M2 macrofage. Aceste celule îndepărtează celulele T, care sunt vitale pentru lupta împotriva bolii, iar M2 de asemenea secretă factori de creştere şi promovează dezvoltarea unor noi vase de sânge ce permit creşterea cancerului şi metastaza.

În studiul anterior, agenţii dezvoltaţi să activeze celulele T au fost ”foarte eficienţi în controlul creşterii tumorii”, a spus Gupta, citat de sciencedialy.com, dar această abordare, cunoscută ca imunoterapie, nu a generat însă un tratament universal împotriva cancerului.

În noul studiu, echipa de cercetători a explorat modul în care este afectat comportamentul celuelor mieloide în urma modificării activităţii CD11b, în prezenţa cancerului şi dacă s-ar putea folosi o nouă strategie pentru a trata cancerul.

Folosind o mică moleculă descoperită în laboratorul lui Gupta, Leukadherin-1 (LA-1), care în organism activează CD11b, cercectătorii au dezvoltat o terapie ce poate impulsiona funcţia CD11b de a promova tipul M1 de celulele mieloide ce luptă împotriva cancerului, ajutând la crearea unui microclimat la locul tumorii, unde celulele T pot pătrunde şi ataca cancerul.

Studiul a folosit două tipuri de şoareci modificaţi genetic. Un set de experimente a fost realizat cu şoareci normali, dar care nu aveau CD11b. Tumorile transplantate au crescut mult mai mult în cazul lor, în comparaţie cu tumorile şoarecilor obişnuiţi, sugerând că CD11B împiedică creşterea tumorii.

Explorând mai departe cauza acestei diferenţe, echipa a aflat că CD11B joacă un rol critic în reglarea polarizării celulelor mieloide în celule M1 şi M2 macrofage. În absenţa CD11b, majoritatea celulelor mieloide din tumori au fost un subtip M2, ce ajută tumoarea să crească şi să se răspândească.

Într-un experiment diferit, echipa a folosit LA-1 pentru a mări activitatea CD11b peste nivelul normal în cazul şoarecilor obişnuiţi şi au descoperit că această creştere a cauzat o reducere semnificativă a creşterii tumorilor la animalele tratate. Apoi, pentu a fi siguri că intervenţia lor farmacologică s-a datorat direct efectelor LA-1 asupra CD11b, au creat un şoarece cu o ”mutaţie la punct” (o mutaţie genetică la un singur reziduu în CD11b) şi au creat o situaţie în care CD11b a fost activ tot timpul, cum de obicei nu se întâmplă, la animalele modificate genetic.

Creşterea activităţii CD11b în cazul şoarecilor cu mutaţie la punct seamănă cu cea împărtăşită de CD11b în cazul şoarecilor normali administraţi cu LA-1. Rezultatele au fost aceleaşi”, a mai spus Gupta. În ambele cazuri, tumorile s-au micşorat semnificativ, sugerând că activarea CD11b este o nouă ţintă a imunoterapiei pentru cancer.

În acest studiu, LA-1 s-a arătat foarte promiţător, dar cu toate astea Gupta a spus că vor mai trece câţiva  ani până când un tratament bazat pe această moleculă va deveni disponibil pentru pacienţi.

viewscnt