O nouă campanie Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie

O nouă campanie Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie

Rata cancerului de piele ar putea creşte cu 40% până în anul 2050.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a anunţat astăzi, 5 mai, 2025 deschiderea unei noi campanii naţionale de prevenţie, informare şi conştientizare, Euromelanoma, pentru a limita creşterea ratei cancerului de piele în ţara noastră, într-un context general în care proiecţiile Agenţiei Internaţionale de Cercetare Oncologică (IARC) arată că, în Europa numărul acestor afecţiuni grave este de aşteptat să crească cu aproape 40%, atingând 680.000 de cazuri pe an până în 2050.

Astfel, Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenţie Euromelanoma, proiect demarat în România în urmă cu 11 ani, perioadă în care peste 20.000 de români au beneficiat de consultaţii dermatologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îşi pot expune pielea, dar şi cum se poate preveni apariţia unei afecţiuni cutanate.

Campania de conştientizare publică de anul acesta se va derula sub sloganul "Copiii noştri pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer de piele la maturitate" şi deschide noi perspective în ceea ce priveşte sănătatea, protecţia şi siguranţa generaţiilor următoare prin transpunerea în realitate şi pe o scară cât mai largă a prevenţiei medicale care să conducă la evitarea tuturor factorilor de risc, dar mai ales al celui legat de expunerea necontrolată şi neprotejată la soare.

"Din nefericire, foarte puţini semeni înţeleg că expunerea la soare fără protecţie şi fără a respecta anumite ore specifice evitării unei cantităţi mari de ultraviolete poate însemna declanşarea unei boli cumplite, precum cancerul de piele care, odată instalat, creează mari dificultăţi în abordarea terapeutică chiar dacă în ultimii ani s-au îmbunătăţit substanţial condiţiile de îngrijiri medicale din ţara noastră atât din perspectiva medicaţiei, cât şi din cea a echipamentelor medicale, dermatologia românească fiind în mare parte una superpozabilă marilor centre de profil europene" a declarat preşedintele SRD, Dr. Alin Codruţ Nicolescu, coordonator al campaniei Euromelanoma în România.

La rândul său, Prof. Univ. Dr. Magda Constantin (Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti) a ţinut să sublinieze că " un aspect extrem de îngrijorător este dat de faptul că în ţara noastră numărul cazurilor de cancere de piele este într-o continuă creştere şi cu mult mai grav este numărul de cazuri nediagnosticate sau diagnosticate prea târziu, atunci când intervenţia medicului şi a terapiilor inovative nu mai pot opri evoluţia acestei teribile boli care poate fi prevenită, depistată rapid şi stopată, respectând condiţiile minimale de prevenţie medicală, dar mai ales prin însuşirea unui act de normalitate civică, acela de a merge în mod regulat la medic, cel puţin pentru o examinare şi o evaluare medicală anuală".

Mai mult, potrivit grupului de lideri în conştientizarea cancerului de piele, Euromelanoma, datele clinice colectate de la aproape 130.000 de persoane din 30 de ţări europene, în cadrul programului de screening pentru cancerul de piele al Euromelanoma, desfăşurat în ultimele două decenii, evidenţiază câteva tendinţe îngrijorătoare:

* Doar 48% dintre persoanele intervievate în ultimii doi ani au declarat că folosesc cremă de protecţie solară în timpul expunerii intenţionate la soare. Acest procent a scăzut cu 34% comparativ cu răspunsurile de acum zece ani (82%).

* În mod similar, doar 41% dintre persoane folosesc acum cremă de protecţie solară în timpul expunerii la soare în scop recreaţional sau profesional, faţă de 66% acum zece ani.

* De asemenea, a crescut numărul total al persoanelor care recunosc că folosesc dispozitive de bronzare artificială de la 8% acum zece ani, la 12% în prezent.

Aceste constatări sunt un semnal de alarmă cu privire la necesitatea ca guvernele, comunitatea medicală, industria sănătăţii, mass-media şi publicul larg să colaboreze pentru a inversa tendinţa de creştere a ratei cancerului de piele. Este nevoie de o schimbare semnificativă atât în obiceiurile legate de protecţie solară, cât şi în atitudinea societăţii faţă de bronzarea intenţionată.

O analiză recentă a Societăţii Române de Dermatologie ne arată că:

- 57% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani consideră că pielea bronzată este atractivă

- 84% dintre adolescenţi ştiu că expunerea la soare creşte riscul de cancer de piele. Cu toate acestea, utilizarea şezlongurilor a crescut de la 11% la 14% în ultimii zece ani.

- 57% dintre oameni regretă că nu s-au protejat mai bine de soare în trecut

Important de reţinut:

- Prea mult soare poate provoca fotoîmbătrânirea prematură a pielii, cum ar fi riduri, linii fine sau pete întunecate.

- Dacă aveţi arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani, aveţi cu 18% mai multe şanse de a dezvolta o leziune suspectă a pielii la vârsta adultă.

- Expunerea la razele UV poate provoca keratoză actinică.

- 60% dintre SCC (un tip de cancer de piele) evoluează din keratoza actinică

Programul campaniei Euromelanoma 2025 derulată prin SRD:

* 10.05.2025
Participare la SUBCARPAŢI Trail Run, editia 6 - Cocorâştii Mislii, Prahova

* 21.06. 2025
Participare la Roşia Montană Marathon, Roşia Montana

* 26.07.2025
Participare la Marathonul - MTB Teleferic Challenge, ediţia a 6a, Poiana Braşov

* August 2025
Participare Sierra Fest Sailling

* 11-17.08.2025
Partener al UMFCD în organizarea campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos" - Corturi amplasate în 5 locaţii pe litoralul Marii Negre

Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenţie "Asumă-ţi să fii sănătos!"-Litoral 2024- a fost de 5.353 din care 2.118 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom, celelalte consultaţii fiind înregistrate în domeniul endocrinologiei şi pediatriei.

Medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave: afecţiuni tumorale (4 suspiciuni/carcinom spino-celular, 22 suspiciuni /carcinom bazo-celular, 67 suspiciuni/keratoze actinice, 42 suspiciuni/nevi displazici atipici şi 5 suspiciuni /melanom). Pe lângă aceste suspiciuni de cancere de piele au fost evaluate şi numeroase alte leziuni tumorale benigne pentru care s-a recomandat monitorizarea la medicul de specialitate.

DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma este o campanie pan-europeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat prevenirea acestuia şi tratamentul precoce. Este coordonată de către medici dermatologi europeni care îşi dedică timpul pentru a promova şi a împărtăşi informaţii cu privire la prevenţia, diagnosticul precoce şi tratamentul cancerului de piele. Acesta se concentrează în principal pe informarea publicului cu privire la cancerul de piele, inclusiv prin intermediul evenimentului anual "Ziua screeningului Euromelanoma" (Euromelanoma Screening Day); împărtăşeşte cunoştinţe şi ghiduri de bună practică cu personalul medical; lucrează alături de clasa politică pentru a se asigura de faptul că tratamentul cancerului cutanat este recunoscut şi suportat în totalitate de către sistemul de sănătate.

Euromelanoma este o campanie înregistrată şi activă în 33 de ţări.

DESPRE SOCIETATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din România. În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice.

viewscnt