Organizaţia Salvaţi Copiii marchează 35 de ani în România prin lansarea programului Prima îmbrăţişare, o investiţie de 4,42 milioane euro care va susţine reducerea mortalităţii infantile la nivelul mediei europene

Organizaţia Salvaţi Copiii marchează 35 de ani în România prin lansarea programului Prima îmbrăţişare, o investiţie de 4,42 milioane euro care va susţine reducerea mortalităţii infantile la nivelul mediei europene

La împlinirea a 35 de ani de activitate în România, Organizaţia Salvaţi Copiii lansează „Prima îmbrăţişare”, un amplu program de intervenţie în 35 de spitale din ţară pentru dotarea cu echipamente medicale vitale a secţiilor de nou-născuţi, ambulatoriilor de specialitate şi secţiilor de pediatrie şi obstetrică-ginecologie. Cu un buget total de 4,42 milioane euro, programul urmăreşte reducerea mortalităţii infantile cu 10% în primul an de implementare şi cu 35% în următorii 4-5 ani, apropiind astfel România de media europeană de 3,3 decese la 1.000 de născuţi-vii.

În prezent, România se menţine printre primele locuri în Uniunea Europeană la mortalitatea infantilă, cu o rată de 5,6 decese la 1.000 de copii născuţi vii în 2023, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Multe dintre aceste decese pot fi evitate prin măsuri esenţiale precum dotarea unităţilor medicale cu echipamente performante, monitorizarea regulată a sarcinilor, controale medicale periodice şi asistenţă calificată la naştere. La fel de importantă este şi direcţionarea gravidelor cu risc crescut către centre medicale sau maternităţi care dispun de infrastructura şi personalul specializat necesar pentru managementul adecvat al nou-născuţilor cu risc.

Proiectul organizaţiei include dotarea cu echipamente medicale performante precum ecografe, monitoare de funcţii vitale, ventilatoare, mese radiante, incubatoare, aparate de ventilaţie, sisteme pentru hipotermie terapeutică neonatală, aparate de mixare a soluţiilor parenterale, în funcţie de necesitatea secţiilor. Aceste echipamente sunt esenţiale pentru asigurarea unei îngrijiri neonatale eficiente şi sigure, asigurând monitorizarea continuă a funcţiilor vitale, depistarea precoce a disfuncţiilor respiratorii şi intervenţia rapidă pentru prevenirea complicaţiilor grave. Proiectul va acoperi 35 de unităţi medicale din 23 de judeţe: Bucureşti, Ilfov, Argeş, Botoşani, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Caraş-Severin, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vâlcea.

La 35 de ani de activitate, ne uităm cu mândrie şi recunoştinţă la realizările noastre, dar şi cu responsabilitate la provocările care ne aşteaptă. În aceste trei decenii şi jumătate, am construit împreună cu partenerii noştri programe sociale solide şi am luptat pentru politici publice care să protejeze drepturile fundamentale ale copiilor. Fiecare copil salvat este o victorie, iar fiecare pierdere un motiv  în plus să ne continuăm misiunea cu şi mai multă hotărâre. Noul nostru program de intervenţie reprezintă un angajament concret pentru viitorul şi sănătatea celor mai vulnerabili dintre pacienţi – nou-născuţii. Prin aceste investiţii, continuăm să construim un sistem medical mai bun, capabil să ofere şansa la viaţă fiecărui copil din România", a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Organizaţia Salvaţi Copiii ajută copiii născuţi prematur să ajungă cat mai repede în braţele mamelor

Programul „Prima Îmbrăţişare” porneşte de la o realitate emoţionantă: prima îmbrăţişare dintre mamă şi nou-născut este începutul unei legături esenţiale, cu impact major asupra dezvoltării emoţionale şi fizice a copilului. În cazul copiilor născuţi prematur, acest moment este adesea amânat pentru a i se acorda ajutorul de specialitate de care atât de multă nevoie. Fiecare donaţie susţine misiunea Organizaţiei Salvaţi Copiii: dotarea maternităţilor cu echipamente medicale performante pentru a aduce mai aproape momentul celei mai aşteptate îmbrăţişări. Smiley şi Gina Pistol, primii ambasadori ai campaniei, încurajează publicul să se alăture cauzei, motivând prin exemplul personal şi prin propriile experienţe ca părinţi.

„Pentru mine, ca mamă, ştiu cât de importantă a fost prima îmbrăţişare. Parcă timpul s-a oprit în loc atunci, am simţit că pot mai mult, pot orice, că va fi bine şi că urmează cea mai frumoasă parte a vieţii mele. De aceea, când am auzit propunerea prietenilor de la Salvaţi Copiii, am spus imediat Da! O astfel de campanie trezeşte ceva în tine, ştii cât de importantă e miza ei şi cum, cu puţin ajutor poţi schimba vieţi”, a declarat Gina Pistol, ambasador al campaniei.

„Pentru noi, taţii, prima îmbrăţişare se întâmplă mai târziu şi, vă spun din propria experienţă, tot ce-ţi doreşti e să se întâmple mai repede. Nici nu-mi pot imagina prin ce trec mamele care nu-şi pot îmbrăţişa încă din primele clipe copiii. Campania începută de Salvaţi Copiii este tocmai despre asta, despre prima îmbrăţişare, iar noi am spus tot din prima că vrem să fim parte din ea”, a adăugat Smiley.

Programe integrate pentru îngrijirea completă a nou-născuţilor

Dincolo de dotarea cu echipamente, Salvaţi Copiii dezvoltă un program de intervenţie care abordează multiple aspecte ale îngrijirii nou-născuţilor cu risc. În centrul acestei abordări se află programul pilot de follow-up/monitorizare după externare pentru copiii născuţi prematur, care va fi implementat în două maternităţi. Soluţia răspunde unei nevoi critice, întrucât nou-născuţii prematuri necesită îngrijire specializată pe termen lung după externare, iar identificarea şi tratarea precoce a potenţialelor probleme medicale şi de dezvoltare neurologică sunt esenţiale. Programul va asigura monitorizarea continuă a acestor copii pe o perioadă de doi ani, urmărind să atingă o rată de revenire la controalele pediatrice obligatorii de peste 85%.

Complementar, organizaţia dezvoltă un program de depistare a malformaţiilor congenitale în cinci maternităţi, vizând intervenţia timpurie care poate face diferenţa între viaţă şi moarte pentru mulţi nou-născuţi. Prin dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie şi prin formarea specialiştilor în identificarea şi managementul malformaţiilor congenitale, programul va contribui semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor nou-născuţi.

Pentru a maximiza impactul acestor intervenţii, Salvaţi Copiii consolidează capacitatea personalului medical prin programul de dezvoltare a abilităţilor asistentelor medicale în îngrijirea nou-născuţilor cu risc. Experţi în neonatologie vor coordona sesiuni complexe de formare teoretică şi practică, workshop-uri interactive şi evaluări periodice în cinci maternităţi, asigurând astfel că noile echipamente sunt utilizate la potenţial maxim de către un personal medical bine pregătit. Aceste trei programe  formează o abordare holistică ce vizează atât infrastructura medicală, cât şi dezvoltarea resurselor umane.

Salvaţi Copiii România s-a consacrat, în cei 35 de ani de activitate neîntreruptă, ca una dintre cele mai importante organizaţii dedicate protecţiei şi promovării drepturilor copilului din ţară. Din 2010 şi până în prezent, organizaţia a dotat 130 de unităţi medicale din întreaga ţară cu peste 1.900 de echipamente esenţiale, cu o investiţie totală de peste 15 milioane de euro, contribuind astfel la îmbunătăţirea sănătăţii a peste 260.000 de copii.

Fiecare donaţie ajută la dotarea spitalelor cu echipamente necesare îngrijirii neonatale. Persoanele fizice pot dona câte doi euro lunar la SMS 8844, cod „SALVEZ” sau online, pe www.salvaticopiii.ro. În plus, până pe 26 mai 2025, persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau alte surse impozabile pot redirecţiona 3.5% din impozitul pe venit, un gest care nu costă nimic în plus, dar poate face o mare diferenţă. Formularul poate fi completat şi depus online, în mai puţin de 3 minute.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 35 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în 118 ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 4.150.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

viewscnt