Sute de profesionişti din domeniul perinatal (medici, asistente medicale şi moaşe) s-au reunit pe 22 şi 23 mai la MATERNOPEDIA, conferinţă organizată de Asociaţia SAMAS ca parte a programului său de formare medicală continuă.
Evenimentul s-a desfăşurat în jurul temei SOS NATALITATEA! şi a avut ca parteneri Ministerul Sănătăţii, Societatea Română de Informatică Medicală, ASSMB, Yuno Clinic şi Pacientul 2.0.
Lucrările conferinţei au fost deschise de Prof. Univ. Dr Streinu Cercel, preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatul României, Prof. Dr. Carmen Orban, membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României şi Alexandru Rogobete, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.
„Tema din acest an aduce în atenţie o realitatea alarmantă dar şi o oportunitate de a construi împreună soluţii. Dacă vorbim de natalitate vorbim de o reforma urgenţă, foarte bine gândită, şi totul pleacă de la educaţie, de la screening, prevenţie şi ajungem la boală. Noi trebuie să ne aplecăm pe toate aceste patru aspecte pentru că toate ţîn de un sistem de sănătate pe care cu toţii ni-l dorim. Ne dorim să trăim in siguranţă într-o Românie sănătoasă şi frumoasă” – a declarat Carmen Orban, membră a Comisiei de Sănătate din Senatul României şi preşedinte al Subcomisiei pentru Polutaţie şi Dezvoltare din Senatul României.
„Suntem din ce în ce mai puţini! În ultimul an sub 150.000 de naşteri au fost raportate ceea ce pentru mulţi dintre noi reprezintă un semnal de alarmă. Nu întâmplător tematică Maternopedia a fost SOS NATALITATEA!, pentru că venim în sprijinul cadrelor medicale care activează pe zona materno fetală cu informaţii esenţiale pentru modelarea viitorilor specialişti şi dătătoare de siguranţă pentru populaţie, unică beneficiara a acestui efort public de pregătire a acestora” – a explicat Sînziana Ioniţă-Ciurez, Director Executiv al Asociaţiei SAMAS. În cele 2 zile de conferinţă, 30 de specialişti din ţară şi străinătate au susţinut prezentări şi au participat la panelurile de discuţii.
● Nutriţia gravidei – mituri şi adevăruri care influenţează naşterea şi sănătatea bebeluşului
● Schimbarea la cutie – Impactul social real al Cutiei Bebeluşului
● Vaccinarea maternă împotriva VSR
● Accesibilizarea decodării genomice şi medicina personalizată a viitorului apropiat
● Importanţa consultului genetic şi a diagnosticului genetic prenatal pentru a preveni probleme de sănătate la copii
● Prevenţia, semnalarea timpurie şi managementul victimelor traficului de persoane care sunt gravide, mame sau minori
● Riscul antrenării răspunderii penale pentru conduite legate direct sau indirect de actul medical
au fost câteva dintre prezentările susţinute la conferinţă, care vor fi disponibile în curând pe site-ul maternopedia.ro.
Evenimentul a fost moderat de Ana Măiţă, consilier pentru drepturile mamelor.
Sponsori: Pfizer, Danone România, Merck, Lovi, Transgaz
Susţinători: Vedda, Techir, Rodagria, Vea, Secom
Parteneri media: Ştirimed, Viaţa Medicală, Rohealth, 360medical.ro, 9vrempărinţi, 24 life
DESPRE ASOCIAŢIA SAMAS
Din 2013, SAMAS dezvoltă şi implementează programe de educaţie pentru sănătate şi prevenţie. Asociaţia formează profesionişti din domeniul sănătăţii şi cel educaţional, pentru ca aceştia să-i poată ajuta, la rândul lor, pe părinţi să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.
Prin programul său de Educaţie perinatală în primele 1000 de zile, Asociaţia SAMAS a dezvoltat o comunitate de 2.459 de specialişti (moaşe, medici, asistenţi medicali şi comunitari), care oferă informaţii despre nutriţia şi îngrijirea corectă a bebeluşilor viitorilor părinţi şi părinţilor începători din întreaga ţară. Prin activitatea educatorilor săi perinatali, SAMAS a contribuit la creşterea ratei de alăptare exclusivă, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016.
În plus, Asociaţia SAMAS desfăşoară 2 programe naţionale menite să reducă riscul de mortalitate infantilă şi pe cel de obezitate infantilă.
Astfel, prin programul Cutia Bebeluşului, iniţiat în 2018, organizaţia oferă un pat sigur pentru bebeluş în primele luni de viaţă, educaţie pentru mame şi susţinere pentru familiile vulnerabile, care primesc Cutia Bebeluşului împreună cu peste 60 de produse esenţiale pentru nou-născut şi mamă. De la lansarea programului, 6300 de familii din 10 judeţe din ţară au beneficiat de Cutia Bebeluşului.
Iniţiat în 2017, Sănătos de mic continuă misiunea Asociaţiei SAMAS printr-un program naţional de educaţie nutriţională în grădiniţe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă şi să creeze bune obiceiuri alimentare în primii ani de viaţă. Programul a fost deja implementat în 489 de grădiniţe de stat (41% din numărul total de grădiniţe din ţară), iar 998 de cadre didactice şi medicale din grădiniţe au urmat cursuri de formare în nutriţia sănătoasă a preşcolarului. În total, 56.850 de copii şi 280.912 părinţi au beneficiat gratuit de activităţile programului.