Turismul medical aduce 20% dintre venituri pentru reţeaua de clinici ORL Dr. Daniela Ionescu

Turismul medical aduce 20% dintre venituri pentru reţeaua de clinici ORL Dr. Daniela Ionescu

Turismul medical generează circa 20% din cifra de afaceri a reţelei de clinici ORL Dr. Daniela Ionescu, cu un vârf de activitate în lunile de vară. Oraşele turistice Constanţa şi Braşov joacă un rol strategic, atrăgând pacienţi români din diaspora, din alte oraşe ale României, dar şi turişti străini interesaţi de intervenţii rapide şi minim invazive.

„Mulţi pacienţi îşi planifică vacanţele în România în funcţie de posibilitatea de a rezolva probleme ORL restante. Astfel, îmbină timpul liber cu tratamentele care nu necesită spitalizare şi cu recuperare rapidă”, declară Dr. Daniela Ionescu, fondatoarea reţelei.

Reţeaua are în prezent 3 clinici în Constanţa, Braşov şi  Bucureşti, urmând să deschidă în octombrie o clinică multidisciplinară în Capitală. În clinicile din Constanţa şi Braşov, peste jumătate dintre pacienţi vin din afara oraşului, iar până la 30% sunt români din diaspora, în special din Italia, Germania, UK, Spania şi Israel. Aceştia caută soluţii rapide pentru afecţiuni precum sforăitul, rinitele cronice sau dependenţa de picături nazale, probleme frecvent ignorate în lipsa unui sistem medical cu acces facil în ţările de rezidenţă. În plus, costurile pentru tratamentele ORL sunt mai accesibile în România decât în Europa de Vest.

Dr. Daniela Ionescu consideră că România are toate premisele pentru a deveni un hub regional în turismul medical, mai ales în domeniul intervenţiilor rapide, minim invazive şi accesibile.

Estimăm o creştere semnificativă a pieţei de turism medical în următorii 3–5 ani. Avem medici foarte buni, echipamente moderne şi costuri mult mai accesibile decât în Europa de Vest. Când toate acestea se combină cu dorinţa pacienţilor de a-şi rezolva problemele medicale în timpul concediului, apare o oportunitate reală de dezvoltare pe termen lung”, adaugă Dr. Ionescu.

În paralel, reţeaua vizează o extindere geografică în oraşe precum Craiova şi Timişoara. În Republica Moldova sunt în discuţie formule de parteneriat care să acopere deficitul de servicii ORL cu expertiza Dr. Ionescu în apee, sforăit şi intervenţii minim invazive.

Tot mai mulţi români din diaspora îşi planifică vizitele în ţară astfel încât să includă şi tratamente pentru afecţiuni ORL cronice, precum sforăitul, rinitele cronice, dependenţa de picături de nas sau dificultăţile de respiraţie. Acestea sunt tratate cu tehnologii moderne, prin intervenţii minim invazive, care nu presupun spitalizare şi permit o recuperare rapidă.

Am creat pachete speciale de mini-vacanţe medicale, fără impact major asupra concediului pacientului, pachete care includ consultaţii rapide, intervenţii minim invazive şi opţiuni de cazare sau oportunităţi de petrecere a timpului liber. În plus, dezvoltăm proceduri personalizate de reabilitare respiratorie şi adaptare la masca CPAP, folosită în tratamentul sindromului de apnee în somn”, explică Dr. Daniela Ionescu.

Aplicaţii pentru pacienţii din diaspora şi cei străini

Digitalizarea reţelei face parte din planurile de extindere către pacienţii români din diaspora şi cei din afara ţării. Aceştia beneficiază de consultaţii online şi de o aplicaţie mobilă dedicată diagnosticării simptomelor. Platforma ORLeuropa.ro şi aplicaţia AiORL oferă acces facil la informaţii, programări şi consultaţii, dar şi autoevaluare iniţială online.

În prezent, clinica din Braşov dispune de trei cabinete ORL, unde activează între patru şi şase medici în sistem de rotaţie. Clinica din Constanţa are două cabinete ORL şi un cabinet de medicină internă şi pneumologie, deservite de trei până la patru medici.

În 2024, veniturile clinicii din Braşov au fost de aproximativ 500.000 de euro, cu o proiecţie de 700.000 de euro pentru anul 2025. La Constanţa, cifra de afaceri estimată anul acesta e de 600.000 de euro, dublu faţă de anul trecut. Cifra de afaceri pentru întreaga reţea se aşteaptă să depăşească 4 milioane de euro.

Investiţii în tehnologi moderne, în cabinetele din reţea

Reţeaua a investit în echipamente de endoscopie HD, rigidă şi flexibilă, utilizate de obicei în blocuri operatorii, dar integrate aici în consultaţiile de rutină. Toate unităţile din reţea sunt dotate cu aceste sisteme performante, care permit examinarea precisă a căilor respiratorii şi diagnosticarea corectă chiar şi în cele mai simple cazuri.

Nu se mai poate practica, în 2025, ORL fără endoscopie şi fără echipamente performante, pentru o examinare cât mai precisă şi corectă. Consider că sunt obligatorii aceste investiţii, pentru servicii de calitate la standarde europene”, explică Daniela Ionescu.

Un alt pilon tehnologic este tratamentul prin radiofrecvenţă, utilizat pentru reducerea cornetelor nazale, o intervenţie minim invazivă recomandată în cazul rinitelor cronice, rinitelor alergice, a celor cauzate de poluare sau în rinita medicamentoasă, adesea asociată cu dependenţa de picături de nas.

E o procedură simplă, care nu necesită concediu medical şi care are efect imediat, eliberează căile respiratorii, lucru aparent neimportant, dar pacienţii care au aceste probleme ştiu cât de dificil este să nu poţi să respiri. Eficienţa acestor soluţii a transformat reţeaua într-un punct de interes naţional pentru pacienţii care caută alternative rapide şi moderne la probleme ORL cronice”, adaugă Dr. Daniela Ionescu.

Potrivit unor studii realizate de operatori de turism din mediul privat, 10% din numărul total al clienţilor hotelurilor din oraşe precum Bucureşti, Sibiu şi Cluj sunt turişti medicali. De asemenea, numărul lor total ar fi de aproximativ 30.000 şi au cheltuit peste 22,5 milioane de euro în 2024, în România.

Despre Reţeaua de clinici ORL Dr Daniela Ionescu

Reţeaua de clinici Dr. Daniela Ionescu a fost fondată în anul 2021, la Bucureşti. Aceasta a fost înfiinţată din dorinţa de a oferi soluţii rapide şi eficiente pentru problemele cronice ORL, precum nasul înfundat, sforăitul sau dependenţa de picături nazale. Dr. Daniela Ionescu a observat nevoia pacienţilor de a obţine un diagnostic corect din prima şi tratamente minim invazive, astfel încât aceştia să îşi poată relua activităţile zilnice cât mai repede. În ultimii 4 ani, reţeaua s-a extins la 3 clinici ORL şi o clinică multidisciplinară.

viewscnt