Vârsta la care adolescentele îşi încep menstruaţia poate influenţa semnificativ riscul de a dezvolta afecţiuni cronice la maturitate, precum diabetul, obezitatea sau cancerul de sân. Un nou studiu evidenţiază importanţa alimentaţiei în această perioadă de dezvoltare, oferind specialiştilor în sănătate o perspectivă promiţătoare asupra modului în care factorii nutriţionali pot influenţa echilibrul hormonal şi prevenirea unor boli.
Adolescentele care au o alimentaţie mai sănătoasă tind să aibă prima menstruaţie mai târziu, conform unui recent studiu.
Menstruaţia timpurie a fost asociată cu probleme de sănătate mai târziu în viaţă, ceea ce face ca perioada pubertăţii să fie importantă pentru starea de bine pe termen lung, spun specialiştii.
De obicei, pubertatea la fete începe între vârstele de 8 şi 13 ani iar menstruaţia apare la aproximativ doi ani după dezvoltarea sânilor.
Începerea pubertăţii şi a menstruaţiei la vârste mai fragede a fost corelată cu riscuri pentru sănătate mai târziu în viaţă, care includ diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare şi cancerul de sân.
Noul studiu a urmărit să evidenţieze modul în care dieta poate afecta vârsta la care fetele îşi încep menstruaţia.
Au fost monitorizate peste 7.500 de fete cu vârste între 9 şi 14 ani, urmărindu-se alimentaţia acestora şi momentul apariţiei primei menstruaţii. Un număr total de 6.992 de fete (93% din întregul grup) au avut prima menstruaţie pe parcursul studiului.
Fetele care consumau frecvent alimente cu potenţial inflamator, adică alimente care pot favoriza procese inflamatorii în organism, precum produse ultraprocesate, bogate în zahăr, grăsimi saturate sau aditivi, au început menstruaţia mai devreme.
Comparativ cu ele, fetele care aveau o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, cu mai multe fructe, legume, cereale integrale şi grăsimi bune, au început menstruaţia mai târziu.
Rezultatele arată că fetele care au avut o alimentaţie sănătoasă au început menstruaţia la o vârstă mai târzie cu o frecvenţă mai mare cu 16% faţă de cele cu o dietă nesănătoasă.
Diferenţa dintre cele două grupuri a fost cuantificată: cu 15% mai multe fete din grupul care consuma alimente inflamatorii au avut menstruaţia mai devreme, faţă de cele care mâncau sănătos, având un regim alimentar mai echilibrat.
Rezultatele au rămas valabile indiferent de înălţimea sau greutatea corporală a fetelor, „demonstrând importanţa unei diete sănătoase, indiferent de dimensiunea corporală”, a declarat Holly Harris, autoarea principală a studiului şi asistent universitar la Centrul de Cancer Fred Hutchinson, din Statele Unite, citată într-un comunicat al Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie.
Totuşi, dr. Imogen Roger, cercetător asociat la Brighton & Sussex Medical School, care nu a participat la studiu, a avertizat asupra pericolului formulării unor concluzii definitive pe baza acestui raport, subliniind pentru Euronews Health că „există posibilitatea unei cauzalităţi inverse”.
„Regimul alimentar a fost menţionat aproape de momentul menstruaţiei în cazul majorităţii fetelor”, a explicat dr. Roger.
„Unele dovezi sugerează că pe măsură ce copiii înaintează spre adolescenţă, calitatea dietei tinde să se deterioreze, ceea ce ridică posibilitatea ca debutul pubertăţii să influenţeze adoptarea unei diete ‘inflamatorii’, şi nu neapărat ca alimentaţia să fie factorul declanşator”, a precizat medicul.
Ea a mai subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege de ce regimul alimentar şi momentul menstruaţiei par a fi corelate.
Cu toate acestea, autorii studiului accentuează faptul că, având în vedere riscurile cunoscute asociate cu debutul precoce al menstruaţiei, accesul copiilor la o alimentaţie sănătoasă în perioada de început a pubertăţii poate avea implicaţii semnificative pentru sănătate.
Rezultatele au fost publicate recent în revista Human Reproduction.