Un studiu recent aduce în prim-plan conceptul de „rezilienţă imunitară” - o capacitate biologică esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi a longevităţii. Cercetările evidenţiază rolul genei TCF7 în susţinerea funcţiilor imunitare pe termen lung şi oferă o perspectivă inedită asupra îmbătrânirii active, în special în perioada-cheie dintre 40 şi 70 de ani.
Rezistenţa imunitară condusă de gena TCF7 promovează îmbătrânirea sănătoasă şi reduce riscurile de mortalitate, au descoperit oamenii de ştiinţă.
Întărirea rezilienţei imunitare la maturitate poate contribui semnificativ la menţinerea unei stări bune de sănătate, deşi impactul scade după 70 de ani, notează autorii, într-un studiu publicat pe 23 aprilie în revista Aging Cell.
Cercetarea a identificat rezilienţa imunitară ca un factor esenţial în menţinerea şi promovarea sănătăţii pe termen lung.
Autorii studiului au analizat date de la 17.500 de persoane aflate în diferite etape ale vieţii şi au descoperit că rezilienţa imunitară - susţinută în mod special de activitatea genei TCF7, esenţială pentru menţinerea potenţialului regenerativ al celulelor imune - joacă un rol vital în susţinerea îmbătrânirii sănătoase şi a longevităţii.
Cercetarea arată că rezilienţa imunitară reduce impactul a trei factori majori ai îmbătrânirii şi mortalităţii: inflamaţia cronică, declinul sistemului imunitar (imunosenescenţa) şi moartea celulară.
Acest mecanism protector atenuează procesele de îmbătrânire biologică şi conferă avantaje în ceea ce priveşte longevitatea.
De exemplu, la vârsta de 40 de ani, persoanele cu o rezilienţă imunitară scăzută au un risc de deces de 9,7 ori mai mare comparativ cu cei de aceeaşi vârstă, dar cu o rezilienţă optimă - un risc similar cu cel al unei persoane de 55,5 ani bine protejată imunitar. Această diferenţă se traduce printr-un decalaj estimat de speranţă de viaţă de aproximativ 15,5 ani, potrivit studiului.
Beneficiile menţinerii unei rezilienţe imunitare optime
Menţinerea unei rezilienţe imunitare optime păstrează o funcţie imunitară similară celei din tinereţe, indiferent de vârstă, îmbunătăţeşte răspunsul la vaccinuri şi reduce semnificativ risc de boli cardiovasculare, boală Alzheimer şi de infecţii severe, spun experţii.
Perioada adultă mijlocie (40-70 de ani) reprezintă un interval critic pentru longevitate, în care rezilienţa imunitară contribuie la reducerea mortalităţii cu până la 69%, conform datelor studiului.
Peste pragul de 70 de ani, mortalitatea devine similară în ambele grupuri, fapt ce indică posibile limitări biologice ale longevităţii.
Aceste constatări subliniază importanţa intervenţiilor timpurii, în perioada mijlocie a vieţii, pentru a consolida rezilienţa imunitară şi a maximiza durata vieţii sănătoase, notează autorii.
„În timp ce majoritatea cercetărilor despre îmbătrânire se concentrează pe mecanismele bolilor şi procesele biologice degenerative, cercetarea noastră evidenţiază modul în care rezilienţa imunitară susţine activ promovarea sănătăţii”, a declarat autorul principal, dr. Sunil K. Ahuja, de la UT Health San Antonio şi South Texas Veterans Health Care System, citat într-un comunicat.
Această descoperire oferă noi perspective pentru dezvoltarea unor strategii care să susţină sănătatea şi starea generală de bine pe termen lung.