Descoperiri recente ar putea redefini standardul de tratament pentru formele severe de Covid-19. Un studiu amplu sugerează că inhibitorii kinazei Janus ar trebui consideraţi ca terapie de primă linie în spitale, depăşind în eficienţă chiar şi tratamentele consacrate. Pentru profesioniştii în domeniul sănătăţii, aceste date oferă o oportunitate valoroasă de actualizare a protocoalelor de tratament.
Clasa de medicamente cunoscută sub denumirea de inhibitori kinazei Janus (JAK) acţionează prin încetinirea sistemului imunitar şi ar trebui să fie prima linie de tratament în cazul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19, notează cercetătorii într-un raport publicat recent în revista The Lancet Respiratory Medicine.
Aceştia au analizat rezultatele individuale ale aproape 13.000 de adulţi spitalizaţi cu Covid care au participat la 16 studii randomizate între mai 2020 şi martie 2022, în care inhibitorii JAK au fost comparaţi cu alte medicamente sau placebo.
În ansamblu, doar 11,7% dintre pacienţii care au primit inhibitori JAK au decedat până în ziua 28, comparativ cu 13,2% dintre cei care au primit alte tratamente, precum steroidul dexametazonă sau medicamente care blochează semnalizarea proteinei inflamatorii IL-6 (interleukina-6).
După ajustarea factorilor individuali de risc, probabilitatea de deces până în ziua 28 a fost cu 33% mai mică în grupul tratat cu inhibitori JAK.
„Aceste rezultate ar trebui să fie luate în calcul în ghidurile de tratament Covid-19 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), atât în Statele Unite, cât şi în Europa”, se afirmă într-un articol publicat împreună cu studiul.
„Deşi pandemia a trecut, iar virusul SARS-CoV-2, care provoacă boala, nu mai este la fel de răspândit ca până acum, amânarea implementării celor mai eficiente practici de tratament validate prin dovezi nu poate decât să afecteze negativ îngrijirea pacienţilor”, notează autorii.
Inhibitorii JAK includ Xeljanz (tofacitinib), al companiei Pfizer, Olumiant (baricitinib), al Eli Lilly, şi Rinvoq (upadacitinib), deţinut de AbbVie.
Inhibitorii JAK au redus şi necesitatea ventilării mecanice sau a altor forme de suport respirator şi au permis externarea mai rapidă din spital cu aproximativ o zi, cu mai puţine evenimente adverse severe.
Rezultatele au fost valabile indiferent de statutul de vaccinare anti-Covid al pacienţilor.
„Concluzia autorilor, conform căreia terapia cu inhibitori JAK pentru pacienţii internaţi cu Covid-19 oferă un beneficiu semnificativ în ceea ce priveşte mortalitatea, este şi mai solidă atunci când analiza este limitată la studiile controlate cu placebo”, se specifică în articol.