Comportamentul sedentar reprezintă un factor de risc pentru boala Alzheimer, a constatat un studiu pe şapte ani

Comportamentul sedentar reprezintă un factor de risc pentru boala Alzheimer, a constatat un studiu pe şapte ani

Noi descoperiri ştiinţifice oferă perspective valoroase asupra legăturii dintre stilul de viaţă şi sănătatea cerebrală în îmbătrânire. Un studiu de durată, realizat de două centre universitare de prestigiu din Statele Unite, sugerează faptul că simplul obicei de a sta prea mult jos, indiferent de tipul de activitate fizică zilnică, poate accelera degradarea cognitivă şi micşorarea unor regiuni cerebrale asociate riscului de Alzheimer. Pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii, aceste rezultate semnalează necesitatea reevaluării strategiilor de prevenţie în rândul populaţiei vârstnice.

Peste şase milioane de americani sunt afectaţi de boala Alzheimer, iar cercetători de la Vanderbilt University Medical Center şi Universitatea Pittsburgh au constatat că obiceiurile de viaţă pot influenţa riscul de a dezvolta această afecţiune.

Astfel, cercetătorii au constatat că un comportament sedentar crescut, definit ca timpul petrecut aşezat sau întins, la adulţii în vârstă este asociat cu o funcţie cognitivă mai slabă şi cu micşorarea volumului creierului în zone legate de riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu publicat, marţi, în revista Alzheimer's & Dementia.

Studiul indică faptul că reducerea timpului sedentar ar putea fi o strategie promiţătoare pentru prevenirea neurodegenerării şi a declinului cognitiv.

Echipa de cercetători a analizat relaţia dintre comportamentul sedentar şi neurodegenerare în rândul a 404 adulţi cu vârsta de peste 50 de ani.

Participanţii la studiu au purtat un ceas care le-a măsurat în mod continuu activitatea fizică timp de o săptămână. Ulterior, s-a analizat modul în care durata comportamentului sedentar se asociază cu nivelul performanţei cognitive şi scanările cerebrale realizate pe parcursul unei perioade de urmărire de şapte ani.

Rezultatele au arătat că participanţii la studiu care au petrecut mai mult timp într-un mod sedentar au fost mai predispuşi la declin cognitiv şi modificări neurodegenerative, indiferent de nivelul de exerciţiu fizic practicat.

Aceste concluzii au fost mai pronunţate la participanţii purtători ai variantei genetice APOE-e4, un factor de risc cunoscut pentru boala Alzheimer, sugerând că reducerea timpului sedentar ar putea fi deosebit de importantă pentru adulţii în vârstă cu risc genetic crescut.

„Reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer nu se rezumă doar la a face mişcare o dată pe zi”, a declarat, marţi, Marissa Gogniat, doctor în neuroştiinţe şi asistent universitar în cadrul Departamentului de Neurologie al Universităţii din Pittsburgh, fost bursier postdoctoral la Vanderbilt Memory and Alzheimer's Center, citată într-un comunicat.

„Chiar dacă faci exerciţii fizice zilnic, reducerea timpului petrecut pe scaun scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer”, a adăugat ea.

Această cercetare evidenţiază importanţa reducerii timpului de inactivitate, în special în rândul adulţilor în vârstă cu risc genetic crescut pentru boala Alzheimer. 

Potrivit autorilor, este esenţial pentru sănătatea creierului să întrerupem perioadele prelungite de inactivitate fizică de-a lungul zilei şi să ne mişcăm, pentru a ne creşte timpul de activitate fizică.

 

viewscnt