Adolescenţii europeni se confruntă cu o criză profundă de sănătate mintală, potrivit celui mai recent raport European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs/Proiectul european de studiu şcolar privind alcoolul şi alte drogurir (ESPAD). Acesta oferă date îngrijorătoare privind starea de bine a adolescenţilor, indicând diferenţe regionale majore şi un decalaj de gen semnificativ.
În cele 37 de ţări europene incluse în studiu, băieţii au mai multe şanse decât fetele să raporteze o stare mintală bună, potrivit raportului ESPAD.
Aproximativ doi din cinci adolescenţi din Europa se confruntă cu dificultăţi legate de starea mintală, potrivit noii analize, fetele fiind mai afectate decât băieţii în fiecare dintre cele 37 de ţări incluse.
Tinerii de astăzi se confruntă cu o multitudine de factori de stres, printre care izolarea socială şi întreruperile şcolare cauzate de pandemia de Covid-19, instabilitatea socio-economică şi conflictele în desfăşurare din Ucraina şi Gaza, indică raportul.
Studiul, care monitorizează de 30 de ani obiceiurile adolescenţilor legate de alcool, fumat şi droguri, a inclus aproape 114.000 de elevi cu vârste de 15 şi 16 ani din 37 de ţări europene.
Pentru prima dată, în 2024, raportul a evaluat şi sănătatea mintală a acestora.
Pentru a evalua sănătatea mintală a adolescenţilor, chestionarul i-a invitat pe elevi să reflecteze asupra modului în care s-au simţit în ultima perioadă; de exemplu, cât de frecvent se simt veseli, dacă se trezesc cu o stare de prospeţime şi cât de implicaţi sau interesaţi sunt de activităţile lor zilnice.
Cercetătorii au transpus aceste răspunsuri într-un scor calculat pe baza unui indice; elevii care au obţinut peste 50 din 100 au fost consideraţi ca având o stare mintală de bine satisfăcătoare.
În total, 59% dintre adolescenţi au atins acest prag.
Totuşi, au fost observate diferenţe regionale importante în Europa, adolescenţii din ţările nordice având rezultate relativ bune, spre deosebire de cei din Europa Centrală şi de Est, care au avut rezultate mai slabe.
Sănătatea mintală este profund legată de mediile sociale mai largi în care tinerii cresc.
Adolescenţii din teritoriul danez Insulele Feroe au fost cei mai predispuşi să raporteze o stare mintală bună (77%), urmaţi de cei din Islanda (75%) şi Danemarca (72%).
În România, 74% din băieţi au raportat o stare mintală bună şi doar 53% dintre fete. Totuşi, potrivit scorului analizei, tinerii români au o stare mintală satisfăcătoare, deşi fetele s-au situat la limita de jos a scorului, ţinând cont de faptul că fetele au fost mai afectate decât băieţii în toate cele 37 de ţări studiate.
Între timp, adolescenţii din Ucraina au raportat cea mai slabă sănătate mintală, doar 43% fiind clasificaţi ca având o stare bună. Raportul a menţionat că adolescenţii ucraineni au acces limitat la îngrijire psihologică, fiind nevoiţi să se confrunte în mare parte singuri cu traumele provocate de război.
Sănătatea mintală a adolescenţilor în Europa
Adolescenţi de 15 şi 16 ani cu o stare mintală bună, 2024. Datele sunt prezentate pentru toate ţările pentru care au fost disponibile informaţii. Sursa: Raportul ESPAD.
Ratele următoare cele mai scăzute de bunăstare mintală au fost înregistrate în Cehia (46%), Ungaria (47%), Cipru şi Polonia (49% fiecare).
Sănătatea mintală este profund conectată cu mediile sociale mai largi în care tinerii cresc, a declarat Kadri Soova, directoarea organizaţiei Mental Health Europe, care nu a fost implicată în studiu, pentru Euronews Health.
Diferenţele de gen în Europa
Fetele au fost mai afectate decât băieţii în toate cele 37 de ţări studiate. La nivel european, 49% dintre fete şi 69% dintre băieţi raportează o sănătate mintală bună.
Diferenţele de gen au fost şi mai accentuate în unele ţări. În Italia şi Polonia, de exemplu, aproximativ două treimi dintre băieţi au raportat o stare bună, comparativ cu doar o treime dintre fete.
În Suedia, rata relativ ridicată de bunăstare mintală a adolescenţilor (62%) ascunde diferenţele de gen. Aproximativ patru din cinci băieţi au raportat o stare bună, comparativ cu mai puţin de jumătate dintre fete.
Rezultatele mai slabe în rândul fetelor semnalează necesitatea urgentă de răspunsuri ţintite şi sensibile la context, potrivit specialiştilor.
Europa nu este singura regiune care se confruntă cu o creştere a problemelor de sănătate mintală în rândul tinerilor. În ultimul deceniu, rata tulburărilor mintale la tineri a crescut în fiecare parte a lumii, potrivit unei analize recente din jurnalul medical The Lancet.
Experţii fac apel la factorii de decizie să investească în educaţia pentru sănătate mintală şi în servicii de sprijin accesibile pentru tineri.
Ţările care au participat la ediţia din 2024 a studiului ESPAD sunt: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Kosovo, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Ţările de Jos, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina.