INTERVIU Dr. Liana Păuna Cristian: După vârsta de 40 ani se poate începe screeningul mamografic; RMN mamar, recomandat pentru femeile cu risc crescut

INTERVIU Dr. Liana Păuna Cristian: După vârsta de 40 ani se poate începe screeningul mamografic; RMN mamar, recomandat pentru femeile cu risc crescut

În România nu există încă un program naţional de screening pentru cancerul mamar, în ciuda faptului că anual sunt diagnosticate peste 12.000 de femei cu acest tip de cancer. Asociaţiile de pacienţi şi medicii pledează de multă vreme pentru un astfel de program, mai ales că s-a dovedit clar că introducerea mamografiei ca metodă de screening scade mortalitatea prin cancer de sân cu 40%. Şi nu e singura investigaţie imagistică salvatoare de vieţi, mai există şi ecografia mamară, dar şi RMN-ul mamar, care se recomandă ca metodă de screening pentru pacientele cu risc crescut pentru cancer de sân.

Ce investigaţii imagistice se realizează în funcţie de vârstă şi în ce cazuri se recomandă fiecare, ce aduce în plus RMN-ul de sân, explică dr. Liana Păuna Cristian, medic primar radiolog, cu specializare în RMN de sân şi pelvis feminin, în cadrul clinicii Medima Health, într-un interviu acordat 360medical.ro.

Cancerul mamar este pe primul loc în ţara noastră, din toate tipurile de cancer la femei. Ce părere aveţi despre faptul că în România nu există un program de screening mamar?

Într-adevăr în România nu există un program naţional de screening pentru cancerul mamar, aşa cum există în ţările dezvoltate. Practic, în ţara noastră puţine femei fac controale regulate clinice şi imagistice (mamografie/ ecografie). Introducerea unui program de screening populaţional pentru cancerul de sân este o iniţiativă promovată şi aşteptată de către profesionişti din diferite specialităţi, societatea civilă şi pacienţi, dar necesită resurse umane, materiale şi financiare substanţiale, pe care nu ştim când le vom avea la dispoziţie.

Ce investigaţii imagistice se realizează în funcţie de vârstă şi în ce cazuri se recomandă fiecare?

Pentru femeile cu vârsta mai mică de 40 ani, femeile însărcinate sau care alăptează şi pentru femeile cu implanturi mamare, de prima intenţie este recomandată ecografia. După vârsta de 40 ani se poate începe screeningul mamografic, anual sau la 2 ani, în funcţie de antecedentele heredocolaterale ale pacientei. Pentru pacientele cu risc crescut (risc de a dezvolta cancer de sân de-a lungul vieţii mai mare sau egal cu 20%), se recomandă RMN mamar.

Cum permite depistarea cancerului mamar RMN-ul de sân?

Examenul RMN mamar este o investigaţie imagistică de înaltă performanţă, neinvazivă, prin care se pot depista anomalii existente în structura sânului. Acesta nu reprezintă o examinare de primă intenţie în investigarea sânului, cu ajutorul căreia se pot evalua, monitoriza şi stadializa cancerul de sân şi se pot decela şi alte afecţiuni mamare care, prin alte metode imagistice (mamografie şi/sau ecografie mamară), nu se pot caracteriza complet.

Care sunt indicaţiile când vorbim strict de RMN de sân?

Examenul IRM mamar are indicaţii clare şi este aproape indispensabil în următoarele situaţii:

Screening:

  • pentru pacientele cu mutaţii pe genele supresoare tumorale BRCA 1 şi BRCA 2;
  • pentru pacientele cu iradiere in manta pentru boala Hodgkin la vârstă mai mică de 20 ani;
  • pentru pacientele cu implanturi mamare.

În completarea investigaţiilor imagistice senologice clasice (mamografie şi ecografie):

  • pentru caracterizare suplimentară a unei anomalii mamare;
  • în cazul unei anomalii clinice fără expresie mamografică şi/sau ecografică;
  • la pacientele cu adenopatii axilare la care nu se identifică cu certitudine, mamografic şi ecografic, o leziune mamară;
  • pentru evaluarea extensiei reale, a unei leziuni neoplazice dovedite, în cadrul bilanţului preoperator;
  • după intervenţii chirurgicale de tip sectorectomie cu margini pozitive, pentru depistarea ţesutului tumoral restant;
  • pentru o suspiciune de recidivă tumorală locală, la o pacientă tratată chirurgical pentru neoplasm mamar;
  • pentru evaluarea răspunsului la chimioterapie a unui neoplasm mamar.

Cum decurge investigaţia?

Investigaţia durează în medie 40-45 minute, iniţial cu scanarea unor secvenţe native, completate apoi de câteva secvenţe efectuate după administrarea substanţei de contrast paramagnetice intravenos. Pacienta este poziţionată în decubit ventral (pe burtă), cu mâinile uşor întinse şi sânii în antena dedicată; este esenţial ca pacienta să evite orice mişcare pe durata întregii investigaţii, pentru a nu forţa operatorul să repete secvenţele artefactate de mişcare.

La ce interval de timp se recomandă repetarea RMN-ului de sân?

RMN-ul mamar se poate repeta ori de câte ori este nevoie, la indicaţia strictă a medicului radiolog senolog sau a medicului curant.

Există precauţii şi contraindicaţii ale RMN-ului mamar?

Persoanele cu antecedente alergice reprezintă o contraindicaţie relativă pentru examinare, necesitând măsuri de prevedere suplimentare, deşi gadoliniul (substanţa de contrast) este foarte bine tolerat de toate categoriile de pacienţi şi riscurile sunt considerabil mai mici decât în cazul administrării altor substanţe de contrast, cum ar fi iodul.

Contraindicaţiile pentru RMN-ul mamar sunt aceleaşi ca pentru orice investigaţie RMN: pacienţi cu implanturi meta­lice: pacemakere, proteze de şold, tije, valve cardiace metalice sau orice alt fel de metal fixat pe corp; pacienţi cu boli renale, care nu pot primi substanţă de contrast; pacienţi claustrofobi, agitaţi sau care fac convulsii.

Să ne temem de iradiere în cazul RMN de sân?

Nu. Examinarea prin rezonanţă magnetică nu este iradiantă.

Există situaţii în care la RMN nu se vede un nodul, o tumoră sau o formaţiune care ar putea fi malignă? În cazul pacientelor cu sâni denşi pot exista mai multe probleme legate de detecţie?

Există situaţii, rare, când o leziune malignă nu poate fi decelată RMN,  în cazul focarelor de microcalcificări suspecte decelate pe mamografie, care nu au corespondent o priză de contrast la exemplu - RMN, fie atunci când se pune în evidenţă o priză de contrast parechimatoasă de fond mult crescută (hormonal dependentă) şi în acest fel sunt mascate cu usurinţă alte leziuni gadolinofile intraglandulare, cu caracter patologic.

Ce medici pot recomanda RMN de sân pacientelor?

Recomandarea de a efectua un RMN mamar este primită cel mai frecvent de la medicul radiolog senolog, care investighează mamografic şi ecografic pacienta; evident că această recomandare este primită şi de la medical curant chirurg, ginecolog sau chirurg plastician.

În ce situaţii sunt decontate RMN-urile la sân de CNAS şi ce categorii de paciente ar trebui să beneficieze de aceste decontări?

RMN-ul mamar nativ şi cu substanţă de contrast paramagnetică i.v este decontat integral de CASMB, pentru orice pacientă, în baza unui bilet de trimitere eliberat de un medic specialist în contract cu CASMB.

Ce sfaturi aveţi pentru femeile din România?

În absenţa unui program de screening populaţional, fiecare femeie ar trebui să acorde importanţa necesară evaluărilor senologice periodice, având în vedere că detecţia precoce creşte semnificativ supravieţuirea şi reduce riscul de mortalitate prin cancer mamar cu 40%.

viewscnt