Un studiu de lungă durată, realizat de University of Eastern Finland, arată că tipurile de acizi graşi din sânge pot influenţa dezvoltarea densităţii osoase din copilărie până la adolescenţă. Cercetarea, desfăşurată pe parcursul a opt ani şi implicând aproape 500 de copii, a evidenţiat că unii acizi graşi sprijină dezvoltarea sănătoasă a oaselor, în timp ce alţii pot fi legaţi de efecte mai puţin benefice. Rezultatele subliniază importanţa alimentaţiei şi a metabolismului acizilor graşi în menţinerea sănătăţii osoase pe termen lung.
Acizii graşi influenţează sănătatea oaselor în moduri complexe, având atât efecte benefice, cât şi potenţial dăunătoare. Analizarea directă a acizilor graşi din sânge oferă informaţii mai precise despre disponibilitatea acestora în organism, comparativ cu estimările bazate pe chestionare alimentare.
Studiul, Activitatea Fizică şi Nutriţia la Copii - Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC) - a inclus 480 de copii (227 de fete şi 253 de băieţi) care au fost monitorizaţi pe parcursul a opt ani.
Analizele au arătat că un nivel mai ridicat al unor acizi graşi precum dihomo-gamma-linolenic (DGLA)*, nervonic** şi arahidonic*** a fost asociat cu o densitate osoasă mai mare în perioada de urmărire.
De asemenea, o activitate crescută a enzimelor implicate în metabolizarea acizilor graşi, cum este delta-6-desaturaza (FADS2), a fost legată de o dezvoltare osoasă mai sănătoasă. În schimb, un nivel ridicat de acid linoleic a fost corelat cu o densitate osoasă mai scăzută.
Studiul, publicat recent în revista Journal of Bone and Mineral Research, evidenţiază faptul că nu este suficientă clasificarea acizilor graşi doar în grupe generale - saturaţi, mononesaturaţi sau polinesaturaţi - întrucât acizii individuali din aceeaşi categorie pot acţiona diferit asupra densităţii osoase. Totodată, masa musculară şi masa de grăsime corporală au un rol în modul în care se manifestă aceste relaţii.
„Este primul studiu care demonstrează că structura acizilor graşi din sânge, evidenţiată încă din copilărie, poate estima evoluţia densităţii osoase până în adolescenţă. Rezultatele noastre arată că metabolismul acizilor graşi este un factor esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor”, a declarat profesorul Timo Lakka, directorul studiului PANIC, citat într-un comunicat.
Cercetătorii subliniază că „nu toţi acizii graşi din aceeaşi grupă acţionează la fel - unii susţin dezvoltarea osoasă, în timp ce alţii pot fi asociaţi cu rezultate mai puţin favorabile. Acest lucru reflectă complexitatea metabolismului şi importanţa sa în formarea oaselor”.
Rezultatele oferă o perspectivă nouă asupra modului în care nutriţia şi metabolismul acizilor graşi influenţează creşterea osoasă şi pot contribui la dezvoltarea unor strategii nutriţionale pentru prevenirea problemelor de sănătate osoasă.
Studiul este parte a proiectului PANIC, care urmăreşte sănătatea şi stilul de viaţă al copiilor şi adolescenţilor.
Acizii graşi au fost analizaţi din plasma sanguină prin cromatografie gazoasă. Densitatea osoasă şi compoziţia corporală au fost determinate folosind aparatul DXA/DEXA.
Proiectul PANIC a debutat în 2007 şi continuă cu evaluări pe termen lung, urmând să se încheie în 2026, când participanţii vor fi tineri adulţi.
NOTE:
*DGLA este un acid gras omega-6 polinesaturat care se formează în corp prin extinderea acidului gama-linolenic (GLA) şi este precursor al altor substanţe importante, inclusiv prostaglandine din seria 1 şi acid arahidonic. DGLA are potenţiale beneficii antiinflamatorii şi este legat de o mai bună sănătate a sistemului imunitar şi cardiovascular.
**Acidul nervonic este un element important în biosinteza tecii de mielină a celulelor nervoase. În creierul uman, pana la 60% din acizii graşi ai sfingomielinei din substanţa albă sunt compuşi din acid nervonic.
***Acidul arahidonic este un acid gras polinesaturat omega-6 esenţial, cu 20 de atomi de carbon şi patru legături duble, găsit în fosfolipidele membranelor celulare. El joacă un rol crucial în procesele fiziologice şi biochimice ale organismului, servind ca precursor pentru prostaglandine şi alte eicosanoide (icosanoide), molecule implicate în reglarea inflamaţiei, răspunsului imun şi coagulării sângelui.