Dr. Horea Timiş, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, atrage atenţia asupra faptului că DSP-urile sunt în valul 4 al pandemiei de COVID-19 şi au aceeaşi structură ca la început. ,,Trebuie un grup de lucru care să reaşeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunităţii şi contextului pandemic”, a precizat dr. Horea Timiş.
,,Este timpul unei reforme sanitare profunde”, e de părere medicul, care a alcătuit o listă cu 10 puncte posibil urgente de făcut pentru a reaşeza sănătatea publică în România. Redăm mai jos ideile postate de directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Arad pe pagina sa de facebook.
- DSP-urile sunt în valul 4 şi au aceeaşi structură ca şi la început. Trebuie un grup de lucru care să reaşeze Sănătatea Publică într-un context actual, adoptat nevoilor comunităţii şi contextului pandemic.
- Medicina de Familie - Interconectată "urgent" cu ambulatoriile de specialitate şi dezvoltate programe clare de screening.
- Spitale - Reforma secţiilor şi a tipului de spital. Trebuie reevaluată urgent ierarhia spitalelor, nu după secţii, ci după gradul de complexitate pe care îl pot rezolva, la fel eliminată risipa şi actualizată structura conform nevoilor.
- Casa de Asigurări - trebuie evaluat urgent tariful decontat şi actualizate cele 999 de coduri de boală care pot fi decontate. Trebuie să ştim exact cât costă o procedură ca să ştim exact ce putem să plătim şi ce nu putem să ne permitem. La fel, introducerea asigurărilor private trebuie să fie prioritatea zero în competiţie cu statul.
- Acreditarea spitalelor - trebuie să treacă din zona birocrată în zona eficienţei. Pacienţii trebuie să ştie clar care sunt riscurile la un spital şi acestea trebuie să fie afişate. Mai mult sau mai puţin acreditat nu ajută pe nimeni. Dar la spitalul X avem o problemă pe secţia Y din care rezultă un risc de 27% pentru pacient...este deja o informaţie. Astfel se monitorizează îmbunătăţirea continuă de la acreditare la acreditare.
- Şcoala Naţională de Sănătate - una din cele mai importante instituţii şi printre cele mai ignorate din sistem. Este necesar un screening pe competenţele de management, apoi un reset total al programei. Cursurile trebuie să fie la cel mai înalt nivel şi cu evaluare externă.
- Formarea continuă a medicilor - trebuie clar trecut de la scos diplome la imprimantă în urma unor cursuri online, la adevărate cursuri monitorizate şi finalizate cu examene. Nimeni nu mai urmăreşte un medic dacă se formează sau nu. Dar se observă asta cu ochiul liber în ultimii ani. În plus "rezidenţiatul de acasă" în unele centre universitare... fără cuvinte.
- Şcolile de asistenţi medicali - Am ajuns la o deprofesionalizare maximă. Scoatem asistenţi medicali care habar nu au unde sunt organele, apoi îi angajăm în spitale şi ne mirăm de ce am ajuns unde am ajuns.
- Clinici- laboratoarele private - un fel de malluri de analize medicale în care pacientul este învârtit ca şi o suveică - trebuie reglementate împreună cu clinicile. Suprainvestigarea pacientului nu mai este urmărită clinic de nimeni, astfel că de multe ori clinic a devenit cinic. Avem nevoie de o autoritate care să urmărească agresiunea financiară fără rost asupra pacientului căruia i se prescriu analize şi investigaţii de multe ori nejustificate clinic, dar la nişte preţuri exorbitante. Pacientul trebuie să se ştie protejat în sistem şi clar acum nu este.
- Domeniul Farma - Trebuie reglementat şi este un subiect sensibil, nu numai datorită puterii în sistem de a decide, ci efectiv am ajuns ca şi ţară să avem tratamente de la TV pe domeniul farma, pe toate afecţiunile. Nu mai avem nevoie de medici, este de ajuns să stai la TV şi ai toate medicamentele pentru toate bolile.