Alergiile alimentare afectează milioane de copii în întreaga lume, iar incidenţa lor este în continuă creştere. Cercetătorii finlandezi aduc dovezi că includerea avocado-ului în dieta femeilor însărcinate poate juca un rol esenţial în reducerea riscului de alergii alimentare la sugari, iar beneficiile încep chiar din perioada intrauterină.
Alergiile alimentare afectează unul din 13 copii în Statele Unite. Cercetătorii finlandezi au identificat avocado ca fiind un aliment benefic în timpul sarcinii. Într-un studiu recent, aceştia susţin că un consum de avocado în timpul sarcinii poate reduce riscul de alergii alimentare la bebeluşi.
„În calitate de părinte, este îngrijorător să văd cum cazurile de alergii alimentare cresc, simţind adesea că nu am nicio putere asupra situaţiei. Deşi nu există încă un tratament curativ, apar tot mai multe strategii promiţătoare de prevenţie şi opţiuni terapeutice, iar studii recente, precum acesta, aduc un plus de speranţă”, a declarat conf. univ. dr. Sari Hantunen, cercetător la University of Eastern Finland, citată într-un comunicat.
Dr. Hantunen este autoarea unui studiu observaţional, publicat la începutul acestei luni în jurnalul Pediatric Research, al revistei Nature, alături mai mulţi membri ai Avocado Nutrition Center şi ai Hass Avocado Board.
Scopul acestor organizaţii este de a promova cercetarea ştiinţifică asupra avocado-ului şi de a stimula interesul şi consumul acestuia în Statele Unite.
Cum s-a desfăşurat studiul
Acesta este primul studiu care leagă consumul de avocado în timpul sarcinii de un risc mai scăzut de alergii alimentare la sugari.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, autorii au analizat aproape 2.300 de perechi mamă-copil din Finlanda - Kuopio Birth Cohort (KuBiCo). Datele au fost colectate între 2013 şi 2022, participanţii raportând obiceiurile alimentare prin intermediul unui chestionar. Rezultatele privind alergiile la sugari au fost evaluate când aceştia au împlinit un an.
În rândul mamelor care au consumat avocado proaspăt în timpul sarcinii s-a observat că bebeluşii aveau un risc cu 44% mai mic de a dezvolta alergii alimentare până la vârsta de un an.
Cercetătorii au mai descoperit că mamele care au mâncat avocado în timpul sarcinii erau, în general, mai în vârstă la momentul naşterii, aveau şanse mai mici să nască prin cezariană, nu erau fumătoare, au alăptat pentru o perioadă mai lungă, aveau scoruri mai mari privind calitatea dietei şi un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut în primul trimestru de sarcină.
„După ajustarea unor factori precum vârsta maternă şi gestaţională la naştere, nivelul de educaţie, calitatea regimului alimentar, fumatul, consumul de alcool, IMC în primul trimestru şi durata alăptării, alergiile alimentare au fost semnificativ mai frecvente la sugarii ale căror mame nu au consumat avocado (4,2%) comparativ cu cei născuţi de mame care au consumat (2,4%)”, potrivit Food Allergy Research and Education (FARE).
Studiul nu a identificat asocieri semnificative pentru alte tipuri de afecţiuni alergice după ajustarea tuturor celorlalţi factori.
Rezultatele acestui studiu nu pot stabili o relaţie de cauzalitate şi nu pot fi generalizate pentru toate categoriile de populaţie, notează autorii.
Chiar dacă legătura identificată necesită studii mai aprofundate pentru a fi pe deplin explicată, proprietăţile nutritive remarcabile ale avocado-ului justifică statutul său de „superaliment”, oferind multiple beneficii, unele dintre ele încă insuficient studiate.
Avocado este bogat în vitaminele C, E, K1, B6, cupru, luteină şi folat, potrivit Cleveland Clinic. Folatul şi luteina sunt esenţiale pentru dezvoltarea creierului, inimii şi ochilor fătului, subliniază Hass Avocado Board.
În plus, avocado are un conţinut redus de zahăr şi un nivel ridicat de grăsimi „bune”, care pot reduce riscul de boli. De asemenea, conţine mai mult potasiu decât bananele, conform Mayo Clinic.
Deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mecanismul exact al beneficiilor evidenţiate în recentul studiu, aceste rezultate evidenţiază valoarea avocado-ului, care furnizează următorii nutrienţi per porţie (1/3 dintr-un avocado de mărime medie):
- O sursă bună de fibre, un nutrient consumat insuficient de majoritatea americanilor.
- O sursă importantă de folat, esenţial pentru dezvoltarea neurală şi cardiacă a fătului.
- Luteină (136 mcg), esenţială pentru dezvoltarea corectă a ochilor în perioada intrauterină.
- Grăsimi bune în mod natural (mono- şi polinesaturate), vitale pentru dezvoltarea structurală şi funcţională timpurie a creierului.
Experţii care au alcătuit Dietary Guidelines for Americans recomandă femeilor însărcinate să consume între 2,5 şi 3,5 porţii de legume pe zi. Un avocado echivalează cu o porţie.
Unele persoane pot dezvolta alergie la avocado, în care sistemul imunitar identifică greşit proteinele din acest fruct ca fiind dăunătoare. Totuşi, această afecţiune este rară.
Alergiile alimentare ameninţă milioane de persoane
Alergiile alimentare nu sunt rare. Aproape 6% dintre adulţii şi copiii din Statele Unite suferă de alergii alimentare. Peste 170 de alimente au fost identificate ca fiind declanşatori, potrivit Food Allergy Research and Education.
Cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare sunt laptele, ouăle, peştele, crustaceele, nucile, arahidele, grâul, soia şi susanul.
Alergiile alimentare pot avea consecinţe fatale. Ele sunt responsabile pentru aproximativ 30.000 de prezentări anuale la unităţile de primiri urgenţe şi între 150 şi 200 de decese anual.
Prevalenţa alergiilor alimentare la copii este în creştere, aproximativ doi copii din fiecare clasă din sistemul de învăţămând american fiind afectaţi. Hass Avocado Board a menţionat această statistică drept motivaţie pentru realizarea studiului.
„Pe baza acestor constatări, este încurajator să ştim că includerea avocado în alimentaţie poate aduce şi mai multe beneficii pentru sănătatea maternă şi a copilului, dincolo de cele deja demonstrate prin cercetarea ştiinţifică”, a concluzionat dr. Sari Hantunen.
Având în vedere că alergiile alimentare au atins niveluri epidemice, Avocado Nutrition Center a susţinut această cercetare pentru a extinde cunoştinţele generale asupra modului în care avocado, un aliment bogat în nutrienţi esenţiali pentru dezvoltarea fetală şi infantilă, ar putea aduce beneficii suplimentare copiilor.
Pentru a sprijini profesioniştii din domeniul sănătăţii în promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase şi pentru a susţine mişcarea „Hrana ca medicament”, este disponibilă gratuit resursa Începuturi Sănătoase: Ghidul profesionistului din domeniul sănătăţii pentru cultivarea obiceiurilor sănătoase la mame, bebeluşi, copii şi adolescenţi, care poate fi accesată aici.
Foto: Avocados - Love One Today.