Vaccin împotriva gonoreei, lansat în premieră mondială în Anglia

Vaccin împotriva gonoreei, lansat în premieră mondială în Anglia

Gonoreea, una dintre cele mai răspândite infecţii bacteriene cu transmitere sexuală (ITS), atinge niveluri record şi devine tot mai rezistentă la tratamentele clasice. În acest context alarmant, sistemul de sănătate din Anglia a introdus, în premieră mondială, un vaccin împotriva acestei infecţii. Iniţiativa are potenţialul de a redefini standardele de prevenţie şi control al infecţiilor cu transmitere sexuală, oferind un instrument valoros pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii.

Vaccinul împotriva gonoreei va fi implementat în Anglia ca parte a unui program de vaccinare lansat în premieră mondială, au anunţat autorităţile sanitare din această ţară.

Măsura, salutată ca un „moment de referinţă pentru sănătatea sexuală”, îşi propune să combată creşterea cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală.

În 2023, numărul cazurilor de gonoree din Anglia a depăşit pragul de 85.000, cel mai ridicat nivel înregistrat din 1918, de când aceste infecţii au început să fie documentate, pe fondul unor avertismente privind apariţia tulpinilor rezistente la antibiotice.

Vaccinul este un ser existent, cunoscută sub numele de 4CMenB, utilizat împotriva bolii meningococice de tip B, o infecţie bacteriană gravă care poate provoca meningită şi sepsis.

Acesta este utilizat în programul de vaccinare pediatrică de rutină şi este administrat sugarilor la vârstele de opt săptămâni, 16 săptămâni şi un an.

„Lansarea, în premieră mondială, a unui program de vaccinare de rutină împotriva gonoreei reprezintă un progres major pentru sănătatea sexuală, fiind esenţial pentru protejarea oamenilor, limitarea răspândirii infecţiei şi combaterea creşterii tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice”, a declarat dr. Amanda Doyle, directorul naţional pentru servicii de îngrijire primară şi comunitară din cadrul Sistemului Naţional de Sănătate - NHS England.

Pacienţii eligibili vor fi identificaţi şi contactaţi în săptămânile următoare, iar vaccinul va fi oferit prin intermediul serviciilor de sănătate sexuală, contractate de autorităţile locale, începând cu 1 august.

În cadrul programului, pacienţii vor putea primi şi vaccinuri împotriva mpox, virusului papiloma uman (HPV), precum şi hepatitelor A şi B.

Gonoreea este a doua cea mai frecventă infecţie bacteriană cu transmitere sexuală din Marea Britanie.

Simptomele pot include durere la urinare, secreţii verzi sau gălbui şi disconfort la nivel rectal. La femei, simptomele pot include dureri în partea inferioară a abdomenului sau sângerări între menstruaţii. Cu toate acestea, multe persoane nu prezintă simptome.

Vaccinul conţine proteine din tulpina neisseria meningitidis - bacteria care cauzează boala meningococică (meningita bacteriană) - care este înrudită genetic cu neisseria gonorrhoeae, bacteria responsabilă de apariţia gonoreei.

Studii realizate de Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) sugerează că vaccinul 4CMenB are o eficacitate cuprinsă între 32,7% şi 42% împotriva gonoreei şi, deşi vaccinarea ar reduce semnificativ riscul de infectare, nu l-ar elimina complet.

Totuşi, JCVI a subliniat că vaccinarea aduce beneficii semnificative, întrucât o infecţie anterioară cu gonoree nu asigură o protecţie eficientă împotriva unei noi infectări.

Programul este lansat în contextul în care au apărut avertismente privind creşterea cazurilor de gonoree rezistente la ceftriaxonă, care reprezintă prima linie de tratament.

Acest lucru înseamnă că bacteria care cauzează această infecţie cu transmitere sexuală a dezvoltat capacitatea de a supravieţui şi de a se înmulţi chiar şi atunci când este expusă la antibiotice. Unele cazuri sunt clasificate ca „extrem de rezistente la tratament” (XDR), ceea ce înseamnă că infecţia nu a răspuns nici la ceftriaxonă, nici la a doua linie de tratament.

În martie, Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKHSA) a raportat că au existat 17 cazuri de gonoree rezistentă la antibioticul ceftriaxonă între ianuarie 2024 şi martie 2025.

În aceeaşi perioadă, au fost raportate nouă cazuri de XDR, comparativ cu cinci cazuri între 2022 şi 2023.

„Această iniţiativă nu doar că va oferi protecţie atât de necesară celor mai expuşi, dar va face din Marea Britanie prima ţară din lume care implementează un astfel de program de vaccinare şi un lider la nivel mondial în combaterea gonoreei”, a adăugat dr. Sema Mandal, medic epidemiolog şi director adjunct al UKHSA.

Ministrul sănătăţii, Ashley Dalton, a încurajat cetăţenii să profite de oportunitatea vaccinării, subliniind că acest gest contribuie atât la protejarea comunităţii, cât şi la lupta împotriva rezistenţei tot mai mari la antibiotice.

Oficialul a completat că, prin direcţionarea campaniei de vaccinare către grupurile cu risc ridicat, se pot diminua ratele de transmitere ale acestei infecţii tot mai dificil de tratat şi se pot preveni mii de îmbolnăviri în anii ce urmează.

Vaccinul ar putea reduce cu 40% noile cazuri de gonoree, potrivit experţilor.

viewscnt