Un vaccin împotriva uneia dintre cele mai grave forme de meningită bacteriană a obţinut rezultate promiţătoare în studiile clinice timpurii

Un vaccin împotriva uneia dintre cele mai grave forme de meningită bacteriană a obţinut rezultate promiţătoare în studiile clinice timpurii

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin experimental împotriva meningococului de tip B, cu rezultate promiţătoare în primele teste clinice. Această inovaţie, bazată pe o tehnologie genetică similară cu cea utilizată în vaccinul Oxford-AstraZeneca împotriva Covid-19, ar putea marca un progres semnificativ în prevenirea meningitei meningococice.

Un studiu publicat recent în revista Science Translational Medicine arată că noul vaccin împotriva meningococului de grup B (MenB), o cauză majoră a bolii meningococice la nivel mondial, a înregistrat rezultate promiţătoare.

Studiul confirmă eficienţa unei platforme de vaccinare genetică în inducerea unui răspuns imun protector împotriva bacteriilor.

Vaccinul experimental, denumit ChAdOx1 MenB.1, s-a dovedit sigur şi capabil să genereze un răspuns imun semnificativ la adulţi sănătoşi cu vârste între 18 şi 50 de ani în cadrul acestui studiu de fază I/IIa.

Meningococul de grup B (MenB) rămâne cea mai frecventă cauză a bolii meningococice invazive la persoanele sub 25 de ani din regiunile cu venituri ridicate. 

Dintre cele 12 tipuri de Neisseria meningitidis, acesta este unul dintre cele şase (A, B, C, W, X şi Y) care provoacă majoritatea cazurilor de boală meningococică invazivă, în special la sugari, copii mici şi tineri.

Acest nou vaccin foloseşte platforma cu vector adenoviral ChAdOx1, testată anterior cu succes în dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca împotriva Covid-19, pentru a produce o proteină specifică de pe membrana bacteriană a MenB.

Participanţii la studiul clinic au primit una sau două doze, iar unii dintre ei au primit şi un vaccin autorizat împotriva MenB ca doză de iniţiere. 

Rezultatele demonstrează că două doze de ChAdOx1 MenB.1 au generat răspunsuri imune protective, prin producerea de anticorpi capabili să neutralizeze tulpina specifică de MenB vizată de vaccin, în 100% dintre cazuri.

Pe parcursul studiului nu au fost identificate probleme de siguranţă. 

„Aceste rezultate încurajatoare din faza I/IIa evidenţiază progresul pe care îl facem în lupta împotriva bolilor bacteriene. Vectorul ChAdOx1 şi-a demonstrat din nou eficienţa, inducând un răspuns imun robust împotriva unor antigene bacteriene dificil de abordat. Acest studiu oferă o bază solidă pentru dezvoltarea altor vaccinuri antibacteriene”, notează autorii.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că pentru a obţine o protecţie mai largă împotriva diferitelor tulpini de MenB ar fi necesară o abordare multivalentă.

„Descoperirile noastre susţin siguranţa şi imunogenitatea ChAdOx1 MenB.1 şi demonstrează potenţialul platformelor bazate pe vectori adenovirali pentru dezvoltarea de vaccinuri antibacteriene”, a declarat profesorul Sir Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi unul dintre autorii principali ai studiului.

Deşi formularea actuală oferă o protecţie puternică împotriva unor tulpini specifice, următorul pas va fi extinderea capacităţii de acoperire a vaccinului şi creşterea eficienţei acestuia împotriva altor tulpini bacteriene.

viewscnt