Un grup de cercetători a transformat aţa dentară într-un instrument inovator de imunizare. Această metodă ar putea rescrie complet modul în care sunt administrate vaccinurile, cu beneficii majore pentru pacienţi şi sistemul medical.
Utilizarea zilnică a aţei dentare este esenţială pentru menţinerea unei igiene orale corespunzătoare, însă, în viitor aceasta ar putea contribui şi la protejarea întregului organism, graţie unei metode inovatoare de vaccinare fără ace, dezvoltată de cercetători cu ajutorul unui tip special de aţă dentară.
Într-un studiu publicat marţi, în revista Nature Biomedical Engineering, cercetătorii au demonstrat că atunci când aţa dentară impregnată cu componente vaccinale, cum ar fi proteine şi virusuri inactivate, este aplicată de-a lungul liniei gingivale la şoareci, aceasta declanşează un răspuns imun în organism.
Această metodă de administrare a vaccinului este eficientă deoarece zona gingiilor este extrem de permeabilă, permiţând absorbţia rapidă a moleculelor vaccinului.
În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit aţa dentară pe 50 de şoareci, o dată la două săptămâni timp de 28 de zile, o sarcină deloc uşoară. Pentru a aplica aţa dentară fiecărui şoarece, o persoană trebuia să le ţină maxilarul deschis cu un inel metalic, în timp ce alta efectua mişcarea propriu-zisă. La patru săptămâni după ultima doză de vaccin, şoarecii au fost expuşi unui virus gripal letal.
Toţi cei care au primit vaccinul administrat cu ajutorul aţei dentare au supravieţuit, în timp ce animalele nevaccinate au murit.
În plus, şoarecii care au fost trataţi prin aplicarea vaccinului cu ajutorul aţei dentare au prezentat un răspuns imun extins la nivelul întregului organism.
Anticorpi gripali au fost detectaţi în fecale, salivă şi chiar în măduva osoasă. Descoperirea anticorpilor în măduva osoasă sugerează că organismul şoarecilor a dezvoltat un răspuns imun de durată.
Aţă dentară acoperită cu Ova marcată cu rodamină pentru folosirea pe incisivii şoarecilor, ex vivo. Ova marcată cu rodamină este un compus utilizat în experimente biomedicale pentru a urmări vizualizarea şi distribuţia unei substanţe în ţesuturi sau celule. Mai exact: Ova esteprescurtarea de la ovalbumină, o proteină prezentă majoritar în albuşul de ou, frecvent utilizată în cercetare ca antigen-model pentru a studia răspunsurile imune.Rodamina este un colorant fluorescent intens, care emite lumină vizibilă când este excitat cu o anumită lungime de undă. Se foloseşte pentru marcarea moleculară, deoarece permite urmărirea precisă a substanţei marcate în probe biologice (ex. ţesuturi, celule, organe).Sursa: Nature Biomedical Engineering (22 iulie 2025).
Cercetătorii au observat şi o creştere a numărului de celule T (un tip de celule imune care combat infecţiile) în plămânii şi splina animalelor.
Pasul următor a vizat analiza potenţialului de implementare a metodei la om. În acest scop, 27 de voluntari sănătoşi au fost invitaţi să utilizeze scobitori dentare acoperite cu colorant alimentar. În medie, colorantul a ajuns la nivelul gingiilor în aproximativ 60% dintre cazuri.
Cavitatea orală şi nasul sunt principalele puncte de intrare pentru numeroase virusuri, ceea ce face ca gura să fie un loc ideal pentru administrarea de vaccinuri. Totuşi, dezvoltarea unor alternative fără ac a întâmpinat obstacole majore din cauza barierelor naturale ale organismului împotriva agenţilor externi. Abordarea cu aţă dentară ar putea depăşi aceste bariere, oferind o soluţie promiţătoare.
Demonstraţie a folosirii aţei dentare pe incisivii şoarecilor, ex vivo, cu Ova marcată cu rodamină. Sursa: Nature Biomedical Engineering (22 iulie 2025).
Cercetătorii au concluzionat că această metodă de vaccinare reprezintă o strategie simplă şi eficientă, care poate îmbunătăţi administrarea vaccinului şi activarea răspunsului imun comparativ cu alte soluţii actuale de vaccinare.
Această inovaţie vine cu numeroase alte beneficii. Unul dintre cele mai atractive este faptul că ar putea creşte rata de acceptare a vaccinurilor, mai ales în rândul persoanelor care au teamă de ace.
În plus, vaccinurile aplicate prin aţă dentară nu ar necesita condiţii speciale de transport sau depozitare la rece. Ele ar putea fi livrate uşor prin poştă, ceea ce le face extrem de utile în timpul pandemiilor, pentru vaccinări rapide la scară largă.