Federaţia Solidaritatea Sindicală: Majorarea salariilor este corelată cu scăderea corupţiei din sănătate

Federaţia Solidaritatea Sindicală: Majorarea salariilor este corelată cu scăderea corupţiei din sănătate

Majorarea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupţiei personalului din sănătate şi cu creşterea mulţumirii pacienţilor privind calitatea serviciilor medicale, doar 3% dintre pacienţi indicând că prestarea actului medical le-a fost condiţionată, potrivit federaţiei sindicale Solidaritatea Sindicală, care reprezintă interesele salariaţilor din sectorul sanitar public.

Federaţia precizează că se bazează pe informaţii obţinute din sursele oficiale, mai exact pe datele culese şi publicate constant de Ministerul Sănătăţii, obţinute în cadrul mecanismului de feedback al pacientului.

“Contrar celor prezentate de unii reprezentanţi ai Guvernului, informaţiile oficiale demonstrează că creşterea salariilor din sănătate este corelată cu scăderea corupţiei personalului din sănătate”, a menţionat federaţia, într-un comunicat.

De asemenea, creşterea salariilor angajaţilor din sănătate este corelată şi cu creşterea mulţumirii pacienţilor privind calitatea serviciilor medicale., potrivit sindicaliştilor.

“Suplimentar, creşterea salariilor din perioada 2015-2017 este corelată cu o scădere a plăţilor informale cu 9 puncte procentuale”, arată comunicatul.

Potrivit datelor prezentate de federaţia sindicală, impactul „şpăgii în sănătate” este mult mai mic decât cel vehiculat oficial.

“Datele demonstrează o pondere mică a condiţionării actului medical, situată la circa 3%. Precizăm că aceste date nu indică faptul că 3% dintre salariaţi condiţionează furnizarea serviciilor medicale, ci este vorba de faptul că 3% dintre pacienţi au indicat că prestarea actului medical le-a fost condiţionată, în multe cazuri fiind vorba de aceleaşi persoane care au un astfel de comportament inadecvat statutului profesional”, a precizat federaţia.

Solidaritatea Sindicală solicită organismele profesionale să reacţioneze ăn legătură cu această problemă, în condiţiile în care acestea au ca atribuţii esenţiale apărarea imaginii fiecăreia dintre profesii.

“Considerăm totodată că cele circa trei procente de cazuri în care a intervenit condiţionarea actului medical pot fi eradicate prin exercitarea atribuţiilor legale ale organismelor profesionale”, mai arată federaţia sindicală.

Recent, Solidaritatea Sindicală a propus opt măsuri anticorupţie pe care le-a înaintat deja Ministerului Sănătăţii . Implementarea măsurilor propuse “ar avea un impact pozitiv în direcţia reducerii amplorii problemelor ce vizează corupţia şi plăţile informale ce afectează sistemul sanitar”.

Precizările federaţiei sindicale au venit după ce ministrul Sorina Pintea a declarat, după o discuţie cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul sanitar, că intenţionează să realizeze un plan de măsuri împreună cu sindicatele pentru a limita şpăgile din spitale, pe care le consideră un fenomen “de mare amploare”.

Ulterior, federaţia Solidaritatea Sanitară a reacţionat la declaraţiile ministrului, considerând că plăţile informale din spitale reprezintă doar o mică parte a problemei, iar cel mai mare impact negativ îl are corupţia dezvoltată în jurul gestionării fondurilor publice din sănătate, care reduce resursele disponibile pentru tratarea pacienţilor.

viewscnt