UPDATE: Virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2 au cea mai mare circulaţie în România în prezent; 23 de decese înregistrate din cauza gripei

UPDATE: Virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2 au cea mai mare circulaţie în România în prezent; 23 de decese înregistrate din cauza gripei

România a înregistrat până în prezent 23 de decese din cauza gripei, iar specialiştii spun că în prezent circulă în ţară virusurile gripale de tip A - H1N1 şi H3N2, care provoacă cele mai multe îmbolnăviri şi decese.

UPDATE: Luni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 23.

În regiune există o circulaţie medie spre intensă a virusului gripal, iar în vestul Europei sunt unele ţări care au număr mai mare de cazuri raportat la populaţie faţă de România, potrivit specialiştilor.

"În momentul de faţă, avem, practic, o circulaţie a virusurilor de tip A - H1N1 şi H3N2, mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele au fost legate de infecţia cu tipul AH1N1. Este un virus asemănător cu cel care a circulat în anul 2009, atunci când a existat pandemia de gripă", a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Dr. Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Totuşi, specialiştii precizează că o epidemie se declară atunci când există trei săptămâni consecutive de creştere importantă a cazurilor de gripă, cu peste 20% faţă de numărul aşteptat.

Centrul European de Control al Bolilor a făcut o recomandare în urmă cu câteva zile, arătând că vaccinarea poate să mai continue două-trei săptămâni, deoarece poate încă asigura protecţie, chiar dacă până la apariţia anticorpilor protectori există o durată de circa două săptămâni.

"Practic, până spre jumătatea lunii februarie putem să continuăm vaccinarea, însă un lucru pe care trebuie să îl ştie toată lumea - eficacitatea vaccinării scade pe măsură ce ne îndepărtăm de perioada optimă, care, de obicei, este cea care precede sezonul gripal, adică lunile octombrie, noiembrie, chiar prima jumătate a lunii decembrie", a afirmat Dr. Rafila.

Printre măsurile care trebuie luate pentru limitarea îmbolnăvirilor se numără izolarea la domiciliu, purtarea măştilor, spălatul pe mâini, folosirea de batiste de unică folosinţă, recomandă specialiştii.

"Noi ne găsim într-o zonă de intensitate medie a circulaţiei virusului gripal, dar ne aşteptăm să crească în perioada următoare. Trebuie să vedem ce se întâmplă la următoarea raportare care se va face pentru intervalul în care deja au început şcolile, pentru că, aşa cum vă spuneam, colectivităţile sunt primele în care se răspândeşte infecţia virală ", a mai spus Alexandru Rafila.

Vineri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că România se află în pragul unei epidemii de gripă, după ce numărul de îmbolnăviri a depăşit nivelul estimat săptămâna trecută, precizând că epidemia este declarată dacă această situaţie este înregistrată timp de trei săptămâni la rând.

Anterior, Ministerul Sănătăţii a anunţat că specialiştii au declarat debutul sezonului gripal în România, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni, când numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 20% faţă de nivelul aşteptat.

Pentru acest sezon, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal, din care peste 1,2 milioane au fost deja utilizate.

Ministerul Sănătăţii asigură vaccinurile antigripale pentru grupele de risc ale populaţiei: personal medical, bolnavi cronici, bătrâni şi femei gravide.

Săptămâna trecută, ministrul Sănătăţii a afirmat că stocurile de vaccin antigripal din România ar putea fi suplimentate, în cazul în care există cereri din partea medicilor de familie care depăşesc dozele stocate în prezent.

viewscnt