O cercetare recentă evidenţiază o legătură între înălţimea unei persoane şi diverse aspecte ale stării de sănătate, subliniind multiplele mecanisme biologice prin care acestea se influenţează reciproc.
Trei experţi mondiali în creşterea umană, inclusiv conf. univ. dr. Louise Bicknell, de la Departamentul de Biochimie al Universităţii Otago, din Noua Zeelandă, au realizat o amplă analiză care sintetizează cercetările publicate referitoare la diferiţi factori genetici care pot influenţa înălţimea la oameni şi modul în care statura afectează sănătatea.
Cercetarea, publicată recent în revista Nature Reviews Genetics, evidenţiază multiplele moduri în care sănătatea şi înălţimea sunt legate între ele.
Înălţimea este determinată de mii de semnale prezente în genele noastre, spune dr. Bicknell, expertă în tulburările rare de creştere, care subliniază că factorii genetici evidenţiază numeroasele moduri în care sănătatea şi înălţimea sunt interconectate.
„Miile de semnale genetice care ne influenţează înălţimea acţionează adesea în procese comune din organism, inclusiv în cartilajul de creştere al oaselor”, explică cercetătoarea.
Deşi acest lucru ar putea părea evident, există acum date genetice care susţin această idee.
„Obţinem în mod constant informaţii noi de la care putem învăţa, datorită creşterii numărului de studii genetice de mare amploare la nivel mondial, care investighează diferite aspecte ale biologiei umane, precum înălţimea. Dovezile sunt suficient de solide pentru a ne ghida atunci când identificăm noi semnale genetice a căror funcţie nu este încă cunoscută”, a explicat dr. Bicknell.
Descifrarea bazei genetice a factorilor care influenţează înălţimea va oferi cercetătorilor perspective valoroase asupra mecanismelor biologice implicate în creşterea corporală şi în înţelegerea afecţiunilor caracterizate prin variaţii semnificative ale staturii.
Analiza, cea mai cuprinzătoare de până acum, a subliniat şi faptul că diferenţele de înălţime la oameni sunt corelate cu afecţiuni comune de sănătate.
„Ştim, de exemplu, că înălţimea este asociată cu un risc modificat de cancer sau boli cardiometabolice. Persoanele mai înalte au o probabilitate de a dezvolta cancer uşor crescută, în timp ce persoanele mai scunde prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta diabet sau boli de inimă”, notează autoarea.
Folosirea cunoştinţelor sintetizate în această analiză ar putea ajuta la înţelegerea mai precisă a riscurilor ca o persoană să dezvolte aceste afecţiuni şi la modul în care s-ar putea concepe terapii adecvate.