O echipă de cercetători din Statele Unite a realizat primul transplant alogen de celule stem folosind o grefă de la un donator decedat. Această reuşită poate transforma fundamental accesul la tratamente salvatoare pentru pacienţii cu cancere de sânge agresive. Ce presupune această tehnică revoluţionară şi cum poate schimba şansele de supravieţuire pentru pacienţii fără donatori compatibili? Descoperă în acest articol detaliile unei premiere medicale istorice.
Un pacient a primit un transplant alogen de celule stem, în premieră, folosind o grefă de la un donator decedat, ca parte a unui studiu clinic pentru cancerul de sânge, desfăşurat la Institutul de Cancer Huntsman din cadrul Universităţii Utah (U).
Un transplant alogen utilizează celule stem de la un donator - nu de la pacient - pentru a înlocui măduva osoasă afectată, oferind posibilităţi noi de tratament pentru pacienţii cu cancere de sânge şi alte afecţiuni grave.
Prin utilizarea grefelor provenite de la donatori decedaţi, cercetătorii speră să extindă disponibilitatea transplanturilor alogene.
Cu finanţare de la Center for Biomedical Advanced Research and Development Authority şi Ossium Health, acest studiu clinic a explorat dacă celulele stem provenite de la donatori decedaţi, stocate într-o bancă de celule stem, pot extinde în mod sigur şi eficient opţiunile de transplant pentru pacienţii cu forme agresive de cancer al sângelui.
„Acest studiu reprezintă un pas promiţător spre îmbunătăţirea accesului la transplant pentru pacienţii cu cancere de sânge agresive precum leucemia acută mieloidă, sindroamele mielodisplazice, leucemia limfoblastică acută şi limfomul non-Hodgkin”, a declarat cercetătorul principal al studiului clinic, dr. Sagar Patel, de la departamentul de Blood and Marrow Transplantation, din cadrul Institutului de Cancer Huntsman, şi conferenţiar la Universitatea Utah, citat într-un comunicat.
Celulele stem sunt, în mod tradiţional, colectate de la donatori vii, fie prin recoltarea din măduva osoasă, fie prin afereză, un proces care extrage celulele stem din sânge.
Acest tip de transplant este utilizat încă din anii ’70 şi se bazează pe donatori compatibili, identificaţi prin legături de familie sau prin registrele internaţionale de voluntari.
Identificarea unui donator compatibil rămâne o provocare majoră: unii pacienţi nu reuşesc să găsească un donator potrivit, iar în alte cazuri, transplantul nu poate fi realizat din motive variate, precum indisponibilitatea donatorului sau contraindicaţii medicale.
În metoda testată în acest studiu, celulele stem sunt colectate din coloana vertebrală a persoanelor decedate care şi-au exprimat anterior consimţământul pentru donarea de organe.
Studiul clinic utilizează o metodă inovatoare bazată pe grefe din celule stem deja crioconservate într-o bancă de celule stem.
Această strategie experimentală are potenţialul de a optimiza procesul de obţinere a grefelor, prin reducerea timpilor de aşteptare şi a incertitudinilor asociate cu identificarea şi disponibilitatea donatorilor compatibili.
În acest context, se profilează o opţiune terapeutică suplimentară pentru pacienţii care, în lipsa acesteia, ar putea întâmpina întârzieri semnificative în iniţierea tratamentului.
„Sperăm că am descoperit o resursă nevalorificată până acum”, spune dr. Patel. „Valorificarea rezervei abundente de celule stem din coloana vertebrală urmăreşte conservarea acestora pentru utilizări ulterioare, crescând şansele de a găsi o potrivire compatibilă pentru mai mulţi pacienţi”, explică medicul.
Acest studiu clinic de fază 1 (NCT05589896) recrutează activ pacienţi la Institutul de Cancer Huntsman şi în alte centre din Statele Unite. Cercetătorii speră că aceste rezultate vor permite extinderea studiului către mai multe categorii de pacienţi.
Scopul cercetării este de a determina dacă grefele de celule stem provenite de la donatori decedaţi pot fi o opţiune sigură şi eficientă. Acest lucru ar putea permite mai multor pacienţi să beneficieze de transplant, în special în cazul celor fără donatori vii compatibili.
Un alt beneficiu potenţial al utilizării grefelor de la donatori decedaţi este scurtarea semnificativă a timpului de aşteptare pentru găsirea unui donator compatibil. Acesta este un aspect esenţial în cazul pacienţilor cu forme avansate de cancere hematologice, a căror perioadă de remisie este adesea limitată, impunând realizarea transplantului înainte de o eventuală recidivă.
„Nu tratăm doar boala; lucrăm pentru a extinde accesul şi a îmbunătăţi rezultatele pentru pacienţii în nevoie”, adaugă dr. Patel.
Eliminând barierele care limitează accesul la transplantul de celule stem, se pot acoperi lacune esenţiale în sistemul de îngrijire, se poate creşte rata de supravieţuire şi se poate reda speranţa pacienţilor care au epuizat opţiunile terapeutice existente, a concluzionat medicul.