Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit o nouă proteină care ar putea sta la baza dezvoltării unor noi terapii pentru bolile de piele, inclusiv pentru psoriazis - o boală cronică, care afectează peste 100 de milioane de oameni din întreagă lume.
Proteina identificată este un fragment al unei molecule mai mari, numit JARID2, despre care se credea că este prezentă doar în embrionul în curs de dezvoltare, unde coordonează formarea ţesuturilor şi a organelor, scrie sciencedaily.com.
Cu toate acestea, echipa de cercetători condusă de dr. Aditi Kanhere de la University of Birmingham School of Biosciences (Marea Britanie) a descoperit o formă scurtă de JARID2 în celulele pielii adulte şi a arătat că aceasta este responsabilă pentru diferenţierea celulelor pielii. Ei au numit proteina nou descoperită ΔN-JARID2.
”În unele boli, celulele îşi pierd capacitatea de a se diferenţia şi se reproduc mult mai repede. Capacitatea de a redirecţiona celulele către ciclul lor de viaţă obişnuit ar putea atenua procesele din spatele bolii”, a explicat Dr Kanhere.
Acesta este cazul psoriazisului, care este cauzat de reproducerea prea rapidă a celulelor pielii. Aceste celule în exces sunt apoi împinse la suprafaţă, rezultând o acumulare de celule care nu sunt pe deplin mature pe suprafaţa pielii şi care provoacă pete roşii şi cruste, acoperite cu plăci albe.
Cercetările arată că ΔN-JARID2 este prezent în straturile cutanate, unde eare un rol-cheie în menţinerea diferenţierii ţesuturilor, necesară pentru a forma în mod adecvat straturile de piele.
Descoperirea a atras atenţia diviziei de brevetare de la University of Birmingham Enterprise, care a depus o solicitare de patent pentru utilizarea DN-JARID2 în tratamentele care vizează bolile cauzate de hiperproliferarea celulelor pielii, cum ar fi psoriazisul.