Persoanele care consumă frecvent sucuri acidulate cu dioxid de carbon şi băuturi care conţin mult zahăr ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta boala cronică de rinichi, arată un studiu realizat în Statele Unite.
Cercetătorii au analizat datele privind consumul de băuturi în rândul a 3.003 de bărbaţi şi femei, cu o vârstă medie de 54 de ani. După ce au urmărit participanţii pentru aproximativ 10 ani, cercetătorii au descoperit că 185 de persoane, sau 6%, au dezvoltat boala cronică de rinichi, scrie Reuters.
Pentru realizarea studiului, cercetătorii au examinat chestionarele privind obiceiurile alimentare, realizate între 2000 şi 2004. Ulterior, persoanele implicate în cercetare au fost monitorizate până în 2013 pentru a stabili cine a dezvoltat boala cronică de rinichi.
După ce au eliminat ceilalţi factori care pot contribui la afectarea rinichilor - precum fumatul, obezitatea, tensiunea arterială crescută, diabetul şi inactivitatea -, cercetătorii au descoperit că consumul de băuturi acidulate şi îndulcite a fost asociat cu un risc mai mare cu 61% de a dezvolta boala cronică de rinichi.
Analizând separat băuturile consumate de participanţi, cercetătorii au descoperit că dioxidul de carbon a fost principalul vinovat pentru această evoluţie, a spus autorul principal al studiului, Casey Rebholz de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.
Astfel, dioxidul de carbon din sucuri sau apă a fost asociat cu un risc mai mare cu 9% de a dezvolta boala cronică de rinichi.
Modelul de consum asociat riscului crescut de a dezvolta boala cronică de rinichi a inclus, în ordine: sucuri, sifon şi apă cu dioxid de carbon, sucuri de fructe îndulcite şi apă.
Legătura dintre consumul de apă asociat cu consumul de sucuri acidulate sau îndulcite şi afecţiunile la nivelul rinichilor a fost o surpriză pentru cercetători.
Totuşi, este posibil ca participanţii să fi inclus la categoria "apă" şi apa cu diverse arome sau băuturile sportive, potrivit cercetătorilor.