Grăsimea abdominală este asociată cu densitatea minerală osoasă scăzută la copii

Grăsimea abdominală este asociată cu densitatea minerală osoasă scăzută la copii

Copiii cu niveluri ridicate de grăsime abdominală au niveluri ale densităţii minerale semnificativ mai mici, conform rezultatelor unui studiu realizat în Statele Unite.

În studiul Viva, realizat pe un grup relativ mare de copii din SUA, am găsit o asociere între o adipozitatea abdominală şi densitatea minerală osoasă mai scăzută în cazurile cu cele mai înalte niveluri de grăsime abdomială. Am considerat acest lucru interesant, pentru că poate indica un prag peste care ţesutul adipos abdominal devine mai activ metabolic şi influenţează negativ dezvoltarea osoasă”, a declarat Lisa B. Rokoff de la Harvard Medical School din Boston, citată de Reuters.

Nivelurile mai mari ale masei musculare sunt asociate cu valori crescute ale densităţii minerale la copii, dar relaţia dintre masă de grăsime şi densitatea minerală era mai puţin cunoscută până acum.

Rokoff şi colegii săi au folosit rezultatele de absorbţie a radiaţiilor cu raze X şi masurătorile antropometrice de la 876 de copii (cu vârstă medie de 7,7 ani) pentru a cerceta legăturile dintre masa corporală globală şi masa totală de grăsime cu densitatea minerală.

Copiii cu o masă corporală mai mare şi cu mai puţină grăsime au avut scoruri mai mari decât cele ale copiilor cu o masă corporală mai redusă şi fără grăsime, potrivit rezultatelor studiului.

Atunci când masa corporală a fost menţinută constantă, scorurile pentru densitatea minerală au fost mai mari la copiii cu o masă de ţesut adipos sub 85% şi semnificativ mai scăzută în cazul celor la care grăsimile depăşeau acest procent.

Această asociere între o masă mai mare a grăsimii şi scorurile scăzute de denistate minerală este determinată de o acumulare excesivă de grăsime abdominală mai mult decât de depunerile de grăsime din alte părţi ale corpului.

Descoperirile sugerează că, încă din copilărie, adipozitatea abdominală excesivă poate afecta negativ sănătatea oaselor.

Obezitatea abdominală, deja cunoscută a fi asociat cu bolile cardiometabolice în copilărie, poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru o densitate minerală osoasă scăzută.

viewscnt