O echipă de cercetători din SUA a făcut noi descoperiri privind modul în care tumorile blochează sistemul imunitar, ceea ce ar putea sta la baza unei noi generaţii de terapii pentru cancer

O echipă de cercetători din SUA a făcut noi descoperiri privind modul în care tumorile blochează sistemul imunitar, ceea ce ar putea sta la baza unei noi generaţii de terapii pentru cancer

O echipă de cercetători de la Şcoala de Medicină a Universităţii Pittsburgh şi de la UPMC Hillman Cancer Center din Statele Unite a făcut noi descoperiri privind modul în care tumorile folosesc sistemul imunitar al organismului uman în propriul beneficiu. Noile date ar putea sta la baza dezvoltării unei noi generaţii de imunoterapii pentru cancer.

“Chiar dacă medicamentele pentru imunoterapia în cancer ce blochează inhibitori precum PD1 au revoluţionat tratamentul pentru cancer, doar circa 20% dintre pacienţi scapă complet de tumori. Studiul nostru a dezvăluit un mecanism biologic necunoscut până acum care indică noi abordări terapeutice privind imunitatea anti-tumoare”, a afirmat Dr. Dario Vignali, profesor de imunologie la Pitt's School of Medicine, citat de sciencedaily.com.

Dr. Vignali şi echipa sa s-au concentrat pe un grup de celule imunitare numite celule T reglatoare (Tregs), care ajută la menţinerea echilibrului sistemului imunitar.

Aceste celule temperează răspunsul sistemului imunitar, menţinându-l într-o stare suficient de alertă pentru a ataca pericolele, dar nu atât de alertă încât să atace celulele normale.

Pentru a ajunge la un astfel de control, celulele Tregs eliberează proteine numite citokine care pot avea efecte diferite asupra celulelor.

Studii anterioare au arătat deja că tumorile reuşesc să folosească celulele Tregs ajunse în micromediul tumoral pentru a dezactiva celulele T killer (ucigaşe) şi a scăpa de sistemul de apărare imunitară al organismului.

În studiul coordonat de Dario Vignali, echipa de cercetători au folosit două citokine cu rol inhibitor numite interleukina-10 (IL-10) şi interleukina-35 (IL-35) pentru a descoperi modul în care celulele Tregs dezactivează celulele T killer.

Cercetătorii au aflat, studiind tumorile, că celulele Tregs pot produce fie IL-10, fie IL-35, dar niciodată amândouă în acelaşi timp.

Însă tumorile au nevoie de ambele tipuri de Tregs – atât cele care produc IL-10, cât şi cele care produc IL-35 - pentru a dezactiva sistemul imunitar.

“Este ca la cafeaua cu lapte: ai nevoie şi de cafea, şi de lapte. Fără ambele, nu vei avea cafea cu lapte”, a explicat Dr. Vignali.

Cercetătorii au mai descoperit că cele două citokine, acţionând împreună, activează o proteină numită BLIMP1, care dezactivează celulele T killer, forţându-le să emită o gamă largă de molecule cu rol inhibitor – precum PD1, LAG3, TIM3 şi TIGIT –, ceea ce blochează capacitatea de a detecta şi ucide celulele canceroase.

Noile descoperiri sunt importante, în condiţiile în care multe studii clinice actuale se concentrează pe imunoterapii care blochează unul sau doi inhibitori pentru a activa celulele T killer.

Însă noul studiu indică o nouă cale de urmat în dezvoltarea de imunoterapii pentru cancer: blocarea IL-10 şi IL-35 ar putea avea un efect mult mai mare deoarece ar preveni activarea altor inhibitori.

viewscnt