Rezultatele promiţătoare ale unui studiu, publicate marţi în revista Nature Communications, indică faptul că un nou tip de terapie celulară ar putea îmbunătăţi prognosticul celor care sunt în stare critică şi suferă de sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) ca urmare a agravării bolii Covid-19.
Profesorul Justin Stebbing de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), din Marea Britanie, este coautorul principal al noului studiu care investighează utilizarea agenT-797, terapia celulară alogenă, nemodificată, a celulelor T natural killer invariante (iNKT) alogenă de la MiNK Therapeutic.
Terapia cu celule iNKT are ca efect salvarea celulelor T epuizate şi declanşarea unui răspuns antiinflamator cu citokine, activând potenţial imunitatea antivirală pentru a ajuta aceşti pacienţi să lupte împotriva infecţiei, precum şi pentru a reduce inflamaţia severă şi patogenă a plămânilor.
Noile cercetări au fost efectuate în trei centre medicale şi au constatat că agenT-797, care este, de asemenea, investigat în cadrul unor studii privind cancerul, poate fi fabricat rapid, are un profil de siguranţă tolerabil şi pare să aibă un efect pozitiv asupra mortalităţii în rândul pacienţilor cu SDRA cauzat de Covid-19 aflaţi în stare critică şi care beneficiază de terapie intensivă.
Studiul a inclus 20 de pacienţi ventilaţi mecanic cu SDRA sever secundar la Covid-19.
Dintre cei 20 de pacienţi participanţi la studiu, 14 au supravieţuit (70%) la 30 de zile (comparativ cu un grup de control de 10%), iar apariţia pneumoniei bacteriene a fost cu 80% mai mică în rândul celor care au primit cea mai mare doză de agenT-797, comparativ cu cei care au primit mai puţine celule.
Au fost trataţi 21 de pacienţi în total (studiul principal, plus unul în cadrul unui studiu de utilizare din motive de compasiune), care au inclus cinci pacienţi care primeau, de asemenea, oxigenare cu membrană extracorporală veno-venoasă (VV-ECMO), cunoscută ca fiind „cea mai agresivă terapie de salvare" pentru pacienţii grav bolnavi cu SDRA.
În VV-ECMO, sângele dezoxigenat este pompat printr-o membrană pulmonară şi returnat în organism prin intermediul unei canule.
Se crede că acest studiu este prima terapie cu celule imune, indiferent de tipul acesteia, care va fi utilizată la pacienţii aflaţi în stare critică şi supuşi la VV-ECMO.
Supravieţuirea cohortei VV-ECMO a fost de 80% după 30 şi 90 de zile şi de 60% după 120 de zile.
Această cifră s-a comparat favorabil cu supravieţuirea generală de 51% pentru pacienţii cu Covid-19 care au fost trataţi doar cu VV-ECMO în aceeaşi instituţie, în acelaşi interval de timp.
„În timpul acestui studiu exploratoriu de mici dimensiuni, am observat că tratamentul cu celule iNKT al MiNK, care este, de asemenea, în curs de avansare pentru persoanele cu cancer, a declanşat un răspuns antiinflamator la pacienţii cu SDRA", a declarat profesorul Stebbing.
Potrivit medicului, „în ciuda unui prognostic slab, pacienţii în stare critică trataţi cu acest tratament au prezentat rate de mortalitate favorabile, iar cei trataţi la cea mai mare doză au avut, de asemenea, rate reduse de pneumonie", subliniind potenţiala aplicaţie a celulelor iNKT, şi a agenT-797 în special, în tratarea bolilor virale şi a infecţiilor în sens mai larg.
AgenT-797 a fost fabricat rapid şi, spre deosebire de utilizarea celulelor proprii ale pacienţilor, este „de serie" şi este realizat din celule de la donatori sănătoşi.
Potenţialul acestei terapii de a fi utilizată în cazul mai multor infecţii grave justifică efectuarea de studii controlate randomizate, spune medicul britanic.
Datele demonstrează beneficiul încurajator al agenT-797 în ceea ce priveşte supravieţuirea, capacitatea de a contribui la eliminarea infecţiilor secundare şi administrarea tolerabilă la pacienţii ventilaţi şi la cei care beneficiază de asistenţă VV-ECMO, este concluzia autorilor acestui studiu.