Cercetătorii de la Universitatea Auckland, din Noua Zeelandă, cercetează testarea uleiului de ricin ca potenţial tratament, sigur şi natural, pentru boala ochiului uscat, după rezultatele „promiţătoare" obţinute într-un studiu pilot.
Deşi nu sunt disponibile cifre exacte pentru Noua Zeelandă, în Australia se estimează că boala ochiului uscat afectează aproximativ 58% din populaţia de peste 50 de ani.
Înaintarea în vârstă, menopauza, creşterea timpului petrecut în faţa ecranelor, purtarea lentilelor de contact sunt doar câţiva dintre factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului ochiului uscat.
Blefarita, o afecţiune cronică, fără tratament cunoscut, este cea mai frecventă cauză a bolii ochiului uscat, reprezentând peste 80% din cazuri.
„În prezent, pacienţii sunt nevoiţi să se lupte cu simptome de uscăciune, zgârieturi şi, în unele cazuri, cu ochii înlăcrimaţi care provoacă un sentiment inconfortabil, având un impact asupra calităţii vieţii şi productivităţii la locul de muncă", spune cercetătorul clinic principal Catherine Jennings, doctorand la Auckland.
Tratamentele antibacteriene şi antiinflamatoare actuale sunt în general nepotrivite pentru utilizarea pe termen lung, din cauza efectelor secundare semnificative şi a potenţialului de rezistenţă antimicrobiană.
„Adesea, pacienţii se simt neajutoraţi atunci când încearcă să gestioneze o afecţiune cronică", spune Jennings.
Studiul actual vizează un produs care conţine ulei de ricin presat la rece îmbunătăţit cu uleiuri Mānuka şi Kanuka, aplicat cu ajutorul unui rollerball ataşat la o sticluţă de sticlă.
Studiul pilot realizat anterior a fost unic prin utilizarea uleiului de ricin într-o astfel de aplicaţie pe pleoape, produsul nefiind cunoscut că ar fi utilizat nicăieri altundeva în lume pentru tratarea blefaritei, spun autorii.
Uleiul de ricin provine dintr-un arbust tropical sau subtropical din specia Riccinus communis.
Acesta a fost folosit în scop terapeutic de milenii, inclusiv mai recent în produsele cosmetice pentru ochi şi în produsele de demachiere pentru ochi.
În cadrul studiului pilot, 26 de pacienţi cu blefarită au fost trataţi cu ulei de ricin presat la rece timp de patru săptămâni.
Aceştia au avut îmbunătăţiri măsurabile ale simptomelor, cum ar fi reducerea roşeaţei marginii pleoapei, scăderea îngroşării pleoapei şi scăderea profuziei bacteriene, precum şi reducerea crustei din gene.
Bazându-se pe succesul studiului pilot, echipa de cercetare este acum angajată într-un studiu mai amplu, dublu-orb, randomizat şi controlat cu placebo.
Obiectivul lor este de a recruta 92 de participanţi şi de a genera dovezi ştiinţifice solide pentru clinicieni.
Scopul final este de a îmbunătăţi în mod durabil calitatea vieţii pentru acest grup mare de pacienţi folosind un produs natural, sigur şi eficient, spune prof. Jennifer Craig, cercetător principal.
Potrivit echipei, uleiul de ricin a fost propus ca fiind un produs natural care ar putea oferi o alternativă sigură, eficientă şi uşor de utilizat la terapiile existente.
„Speranţa mea este că acest studiu va produce îndrumări bazate pe dovezi pentru clinicieni în ceea ce priveşte oferirea uleiului de ricin ca o posibilă opţiune de gestionare pentru pacienţii care suferă de blefarită, astfel încât aceştia să continue să se bucure de o calitate excelentă a vieţii, să citească cărţile pe care le iubesc, să fie productivi în mediul lor de lucru şi să se bucure de alte hobby-uri bazate pe o capacitate vizuală nealterată", a mai declarat cercetătoarea din Noua Zeelandă.